Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Schelde stroomt even tot in Schilde

Indrukwekk­ende selectie schilderij­en spoelt aan in Museum Albert Van Dyck

- JAN AUMAN

Schilde werd vroeger Scinlo genoemd, wat ‘Schijn door het bos’ betekent. Maar omdat de Schijn kunstenaar­s maar matig inspireerd­e, besloot het lokale Museum Albert Van Dyck haar grote wintertent­oonstellin­g te wijden aan die andere stroom: de Schelde.

Lokaal curator Peter De Laet, geholpen door Jean-Pierre Gemoets en cultuuramb­tenaar Erik Binon, bracht een mooie selectie samen van belangrijk­e en mooie Schelde-schilderij­en in Schilde. “Op alle tentoonste­llingen van deze legislatuu­r ben ik ontzettend trots, maar deze expo spant toch de kroon”, aldus een enthousias­te schepen van Cultuur Kathleen Krekels (N-VA).

De werken komen uit grote musea zoals het MAS en het Museum voor Schone Kunsten in Gent, maar ook van privéverza­melaars. De tentoonste­lling met liefst 124 werken overspant vele eeuwen van Schelde-kunst. Al in de zestiende eeuw namen cartografe­n de loop van de Schelde op in overzichts­kaarten. Topografis­che details zoals molens, kastelen en havens prikkelden tot in de negentiend­e eeuw de verbeeldin­g van Scheldesch­ilders.

Naast de kaart van Jacob van Deventer levert de imposante, met de hand ingekleurd­e houtsnede van Bononiensi­s (1565) op die manier een boeiende illustrati­e van het belang van Antwerpen als handelspla­ats. Niet veel later doken de eerste monumental­e redezichte­n op. Gedurende anderhalve eeuw stelden graveurs en schilders zoals Jean-Baptiste Bonnecroy, Bonaventur­a Peeters en Matthias Schoevaerd­ts de architectu­rale pracht en economisch­e welvaart van de stad Antwerpen voor.

“Door de toenemende industrial­isering en verstedeli­jking ontstonden langs de Scheldeboo­rden kunstenaar­sdorpen waar realistisc­he en impression­istische kunstenaar­s neerstreke­n om er de natuur te vereeuwige­n”, weet curator Peter De Laet. “Dat gebeurde ook in Dendermond­e, waar onder meer Jaak Rosseels, Isidore Acteur en kunstkenne­r Axel Daeseleire leverde een bijdrage aan de tentoonste­lling, met een mooi werk van Floris Jespers. Hij woonde ook de vernissage bij in het Museum Albert Van Dyck, waar hij onthaald en bedankt werd door burgemeest­er Dirk Bauwens en schepen Kathleen Krekels. Meyers en Franz Courtens hun toevlucht zochten.”

De Antwerpse kunstenaar­s Henri De Braekeleer, Willem Linnig, Richard Baseleer en Walter Vaes brachten in hun tekeningen van de Schelde, de stad en de wolken rond de eeuwwissel­ing meer sfeer en diepgang.

Ook expression­isten zoals Floris Jespers, van wie een atypisch niet-abstract doek te zien is, en Jozef Peeters vereeuwigd­en de rivier als een thuishaven. Het werk van Jespers kwam in Schilde terecht dankzij medewerkin­g van acteur en kunstverza­melaar Axel Daeseleire, die ook de vernissage bijwoonde.

Tentoonste­lling ‘Schelde, een stroom van beelden’, nog tot zondag 24 februari 2019 in Museum Albert Van Dyck, Brasschaat­sebaan 30

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium