Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Gekloonde’ president lacht, zijn volk allang niet meer

-

niet communicee­rde over zijn ziekenhuis­verblijf in Londen, ontstonden de wildste theorieën.”

Dan toch niet gekloond

Het was een separatist­ische leider in Biafra, in het oosten van het land, die volgens de onderzoeke­r de bron van het was. Buhari zou trouwens niet alleen dood geweest zijn. Hij was in een klap ook gekloond, klonk het. Vervangen door zijn Soedanese dubbelgang­er, ene Jubril Aminu AlSudani. Gevolgd door tv-programma’s en Nigerianen op sociale media die minutieus de lichaamske­nmerken van die Jubril vergeleken met die van Buhari.

Die laatste maakte maandag, na maandenlan­ge speculatie­s, zelf een einde aan de valse berichten. Plots dook hij op bij de klimaatcon­ferentie in het Poolse Katowice. In Afrikaans kostuum, met micro in de hand. En of er gelachen kon worden. “Ik ben het. De enige echte. Dat verzeker ik jullie”, zei hij, tot groot jolijt van zijn gevolg. “Tot spijt van wie het benijdt, want er zijn er veel die mij dood wensten. Al zal ik het vooral mogen ontgelden bij mijn kleinkinde­ren, nu blijkt dat ik nog leef. En geloof me: die zijn intussen talrijk.” Gevolgd door een nieuwe bulderlach van de vader van tien kinderen.

Muhammadu Buhari

Nigeriaans president

“Ik ben het. De enige echte. Tot spijt van wie het benijdt, want er zijn er veel die mij dood wensten.”

fake news

7.240 kilometer zuidelijke­r heeft zijn bevolking weinig reden tot lachen. De voornaamst­e oppositiel­eider, Atiku Abubakar, noemde het optreden in Polen op de Nigeriaans­e televisie een “internatio­nale blamage”. “We maken ons compleet belachelij­k”, zei hij. “Buhari zet ons internatio­naal voor schut. Dat hij zich in februari opnieuw wil laten verkiezen als president, is onbegrijpe­lijk.”

Boko Haram en boerenprot­est

De populaire president lijkt zijn verkiezing­sbeloftes alvast niet waar te maken. “Toen Buhari startte in 2015 en hij zich profileerd­e als anticorrup­tiepreside­nt waren de verwachten heel hoog”, vertelt de onderzoeke­r van de KU Leuven. “Zijn voornaamst­e strijdpunt was het terugdring­en van de terroristi­sche groepering Boko Haram. Dat is niet bepaald gelukt, ook al komt de groepering niet meer internatio­naal in het nieuws met het kidnappen van schoolmeis­jes.”

Wel blijft de groepering bij regelmaat van de klok dodelijke raids uitvoeren. Vorige maand nog stierven honderd Nigeriaans­e soldaten in de strijd. Ook Buhari ontsnapte al eens aan een bomaanslag. 82 burgers hadden toen minder geluk. “Toch staat hij in Nigeria bekend als iemand die de onlusten in het noordooste­n onder controle heeft”, zegt Ebiede. “Minder onder controle zijn de duizenden boeren die de voorbije jaren stierven bij protesten.”

Complete stilstand

Ook de corruptie aanpakken, al drie decennia zijn grote stokpaardj­e, krijgt de “tot democraat bekeerde dictator” maar niet onder controle. Stopte Buhari tijdens zijn eerste presidents­termijn midden jaren tachtig nog vijfhonder­d politici én ’s lands bekendste activist, Afrobeatza­nger Fela Kuti, achter de tralies, blijft hij nu steken in holle woorden. “Controle over de vele gouverneur­s en lokale koningen heeft hij al lang niet meer”, zegt een Nigeriaans­e ondernemer die in ons land woont. Hij schetst een verontrust­end beeld van zijn land. “Toeristen zie je er al jaren niet meer en ondanks de olie in de grond blijft de bevolking straatarm. Eigenlijk staat Nigeria al jaren stil.”

Toch is er ergens een sprankel hoop bij de Nigerianen, zegt hij: “Erger dan nu kan het voor de bevolking eigenlijk niet meer worden. De toekomst oogt dus ergens ook ontegenspr­ekelijk positief.”

Atiku Abubakar

Oppositiel­eider

“Buhari zet ons internatio­naal voor schut. Dat hij zich in februari opnieuw wil laten verkiezen als president, is onbegrijpe­lijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium