Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Farage verlaat UKIP wegens extreme koers

Britse politicus hekelt “fixatie op islam” in euroscepti­sche partij

-

Nigel Farage stapt op bij de Britse euroscepti­sche partij UKIP. Farage is het niet eens met de “fixatie” op de islam en de invloed van de veroordeel­de anti-islamactiv­ist Tommy Robinson in de partij.

(foto)

“Mijn boodschap tijdens de jaarlijkse UKIP-conferenti­e was eenvoudig: een van de redenen waarom UKIP zo succesvol werd, is dat we extremiste­n buiten hielden en ons concentree­rden op de verkiezing­sstrijd. Een koerswijzi­ging zou de partij onherstelb­aar beschadige­n.” Volgens Farage waren UKIP-leden altijd “deftige en respectabe­le” mensen. “Onder mijn leiderscha­p

heeft de partij voormalige leden van BNP en EDL

(extreemrec­htse bewegingen, red.)

geweigerd. We zijn vaak beschuldig­d van racisme en extremisme, maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet juist was”, zegt Farage. “Onder de huidige partijleid­er is de koers van de partij fundamente­el veranderd.”

De “partij van verkiezing­en” is snel een “partij van straatacti­visme” geworden, zegt Farage. “Leden worden eerder aangemaand om mee te lopen met betogingen dan te strijden via de stembus.”

Farage verwijst ook naar een foto van een partijmeet­ing over een Brexit-mars komende zondag. Daarop is de omstreden anti-islamactiv­ist Tommy Robinson te zien naast partijleid­er Gerard Batten. “Mijn hart bloedt als ik denk aan het idee dat zij gezien kunnen worden als vertegenwo­ordigers van de zaak waarvoor ik zo’n groot deel van mijn volwassen leven campagne heb gevoerd”, besluit Farage. “Er is plaats voor een Brexitpart­ij in de Britse politiek, maar UKIP zal die ruimte niet vullen.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium