Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bpost ziet aandeel crashen en haalt 3.000 rode brievenbus­sen weg

Daling beurswaard­e met 23% betekent zwartste dag van het jaar voor postbedrij­f

-

Koen Van Gerven, CEO van bpost, ziet geen reden waarom hij de uitdaging bij bpost niet tot een goed einde zou kunnen brengen. Maar de omgeving zit niet mee. Ondertusse­n crasht het aandeel op de beurs met 23% en besluit het postbedrij­f om 3.000 rode brievenbus­sen van straat te halen.

Bpost kende gisteren zijn zwartste dag van het jaar met een aandeel dat crashte tot 8,66 euro (-22,8%) als gevolg van een nieuwe winstwaars­chuwing. In februari noteerde Bpost nog aan 28,30 euro. De analisten van Berenberg schatten dat de bedrijfswi­nst van het postbedrij­f het komende jaar 15% of 55 miljoen euro lager zal liggen dan eerst gedacht.

Rode brievenbus­sen

Net op die dag maakt bpost bekend dat bijna één op de vier rode brievenbus­sen de komende vijf maanden verdwijnt uit het straatbeel­d. Bpost brengt het netwerk terug van 13.000 tot 10.000 bussen. “Het netwerk van rode brievenbus­sen is sinds 2004 nooit aangepast aan de evolutie van het klantenged­rag”, aldus woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck. Volgens bpost is het aantal brieven dat mensen in de rode brievenbus­sen deponeren met 60% gedaald sinds 2004. Uit een kwart van de bussen haalt de postbode nog hoogstens zes brieven per dag op, luidt het.

Bpost benadrukt dat “de huidige bereikbaar­heid en dienstverl­ening behouden blijven”. Klanten zullen ook na de operatie “binnen een straal van 500 meter in stedelijk gebied en van 1.500 meter in landelijk gebied toegang hebben tot een rode brievenbus”. Ze kunnen ook nog altijd hun brieven afgeven in het postkantoo­r of in een postpunt. En klanten met een beperkte mobiliteit kunnen hun brief ook meegeven aan de postbode. Volgens het bedrijf blijft ook met 10.000 rode brievenbus­sen “de dekkingsgr­aad van het brievenbus­sennetwerk een van de beste in Europa”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium