Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen geluk voor Mary Shelley

- (js) (ra)

Er worden zoveel kleurrijke personages geïntroduc­eerd dat ze over elkaar struikelen. De jonge historicus Tom Natsworthy zoekt de Luke Skywalker in zichzelf wanneer hij Hester Shaw ontmoet. De rebelse Hester wreekt haar moeder met een aanslag op de machtige Thaddeus. In het antiimperi­alistische verhaal krijg je nog een soort Terminator met een hart (een Stalker) en een Chinese pilote die uit

komt gevallen.

Het is opwindende cinema, maar het dendert ook nietsontzi­end voort. Te veel om op te sommen, je kan je ogen niet geloven en het verhaal niet volgen. Het lijkt wel Terry Gilliam – is niet veraf. Je krijgt echter zoveel te verwerken dat het je op den duur niks meer doet. Gelukkig is het gek genoeg. Waanzin.

Brazil

The Matrix Van: Haifaa AlMansour Met: Elle Fanning, Bel Powley, Stephen Dillane

120 min.

Deze biopic is meer geïnteress­eerd in de mannen die Mary Shelley omringden.

Frankenste­in-schrijfste­r

Niemand kon de jonge Mary Shelley beletten dat ze griezelver­halen las. Niemand kon beletten dat zij ze schreef. Toen ze als dochter van een feministe en een politiek filosoof in de vroege zomer van 1818 haar latere klassieker

afwerkte, moest ze nog 20 worden. Vandaag zijn we al tevreden met elke millennial die dan in staat is om de eigen veters te knopen.

Dat maakt het zo moeilijk te geloven dat in Shelleys levensverh­aal geen veel betere film zat. Was ze dan werkelijk alleen maar interessan­t als de speelbal van haar latere echtgenoot, de dichter Percy Bysshe Shelley? Ook Lord Byron duikt op en duwt haar als een haantje in zijn schaduw.

Het is de Saudische regisseuse Haifaa AlMansour die, zes jaar na haar bekroonde debuut deze biopic eigenhandi­g om zeep helpt. Ze krijgt de hulp van beginnende

Wadjda,

Frankenste­in scenariste Emma haar kleurloze blauwdruk.

Elle Fanning is nochtans de geknipte actrice om de iconische jonge schrijfste­r te spelen. Sinds Nicolas Winding Refns

weten we hoe verraderli­jk en onbevreesd die Bambi-blik werkelijk is. Met een mix van onschuld en daadkracht in zich wil zij ook hier de auteur van haar eigen lot zijn.

Maar het verhaal uitsluiten­d de amoureuze paragrafen van Shelleys Wikipedia-pagina, terwijl in een hoogdraven­de voice-over haar zinnen resoneren. In het beste geval motiveren die u om haar baanbreken­de roman te (her)lezen. Zo zegeviert de schrijfste­r toch nog een beetje.

Neon Demon

copy-paste

Jensen en

The

 ?? FOTO RR ?? Mary Shelley:er zat een veel betere film in het levensverh­aal van de schrijfste­r.
FOTO RR Mary Shelley:er zat een veel betere film in het levensverh­aal van de schrijfste­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium