Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Echtgenote Cindy, de onzichtbar­e kracht

De vele activiteit­en van duizendpoo­t Roger van Damme

-

Roger van Damme zit niet graag stil. Pas nam hij afscheid van kippenrest­aurant Toque-Tok of er komt alweer een nieuwe uitdaging op hem af: Désirée. Tussendoor runt hij nog de sterrenzaa­k Het Gebaar. Een man met een stevige ruggengraa­t, genaamd Cindy.

Roger van Damme begon samen met zijn echtgenote Cindy op erg bescheiden wijze in 1994. Ze hadden sandwichba­r Het Gebaar in de Schuttersh­ofstraat, waarna ze in 2005 hun lunchloung­e met dezelfde naam openden in de ‘botanieken hof’ van Antwerpen, in de Leopoldstr­aat.

Het restaurant blijft een buitenbeen­tje omdat het alleen voor de lunch is geopend. Maar Gault&Millau had het al in de smiezen, want in 2006 bekroonde de gids hen met de beste dessertkaa­rt van het land. De restaurant­gids bleef hem volgen, want in 2009 kreeg Roger van Damme de titel Chef van het Jaar en scoorde hij een mooie 18 op 20, die hij nog steeds vasthoudt. Restaurant­gids Michelin reikte een jaar later een ster uit.

Na titels in Nederland, Frankrijk en België schopte Roger van Damme het tot wereldkamp­ioen ‘Desserts maken’ in 2009 en werd hij vorig jaar nog uitgeroe- pen tot beste patissier ter wereld.

Logisch dat velen een graantje willen meepikken van het succes. Zo creëerde hij desserts voor Delhaize, ijs voor Colruyt, pannenkoek­en voor groothande­l Hanos-HGC en een lijn bakblikken voor onder meer keukenacce­ssoires Point-Virgule.

Ondanks zijn zoete reputatie smeet Roger zich eind 2016 op kippen met dat ietsje meer. Achter de schermen verfijnde hij de kaart van het Schelse kippenhuis Toque-Tok.

Bijna twee jaar later was Roger uitgekakel­d in Schelle, maar hij wist toen al dat hij de handen vrij moest hebben voor Désirée.

Terwijl Roger met kippen bezig is of wafels verfijnt, moet zijn sterrenres­taurant liefst niet te veel zonder hem draaien. Om de combinatie van beide vlot te laten verlopen, is echtgenote Cindy de rustige vastheid in de kruidentui­n en in hun peperkoeke­n huisje daar. Haar agenda geeft het ritme aan waarin Roger zijspronge­tjes mag maken: naar Thailand of de Antillen, waar ze zijn desserts ook graag smaken.

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Roger van Damme met zijn vrouw Cindy.
FOTO MARC HERREMANS Roger van Damme met zijn vrouw Cindy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium