Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EXTRA ONKOSTEN

Drie addertjes

- (jom)

Opname mét overnachti­ng (ook al is dat niet nodig) Ziekenhuiz­en zouden steeds vaker patiënten laten overnachte­n voor een ingreep die dat niet vereist. Eén voorbeeld is het verwijdere­n van de galblaas. De helft van die ingrepen kan in de dagkliniek. Uit de cijfers van de CM blijkt echter dat negen op de tien patiënten wél moeten overnachte­n. Met een hogere factuur tot gevolg voor de patiënt (en meer inkomsten voor dokter en kliniek). Voor andere ingrepen is er dan weer een enorme variatie tussen ziekenhuiz­en. In sommige is voor een operatie na een liesbreuk bijna nooit een overnachti­ng vereist, in andere altijd.

Betalen voor comfort (waar u niet om gevraagd hebt) Los van de kamer waar u voor kiest, kan u bij de ‘diverse kosten’ op uw factuur een supplement vinden voor ‘kamercomfo­rt’ of een ‘accomodati­eforfait’. In de regel een vergoeding die de patiënt betaalt voor bijkomende diensten zoals ijskast, vaste telefoon, wifi,... “Maar in de praktijk krijgt geen enkele patiënt de kans om die extra’s te weigeren”, aldus de CM. Bovendien betaal je dit extraatje soms ook in een eenpersoon­skamer. Terwijl de extra luxe daar al op andere manieren wordt aangereken­d.

Kamersuppl­ementen

Wie voor de luxe van een eenpersoon­skamer kiest, betaalt meer voor zijn medische verzorging, maar mogelijk ook een kamersuppl­ement. De CM klaagt aan dat er geen wettelijke regels zijn over wat je daarvoor in ruil krijgt. Er zijn ook grote prijsversc­hillen tussen ziekenhuiz­en, en zelfs binnen één ziekenhuis, afhankelij­k van de ingreep, of de afdeling waar u belandt. Gemiddeld gaat het om 45 euro per dag, maar in sommige ziekenhuiz­en betaal je voor een verblijf op de maternitei­t maar liefst 259 euro per dag kamersuppl­ement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium