Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GRATIS! Planckenda­el-boten

De motoren doen het niet meer, maar als u nog een clublokaal op het water zoekt ...

- SVEN VAN HAEZENDONC­K Interesse in de boten? philip.de.prest@skynet.be

Philip De Prest

Zaakvoerde­r Rederij Malinska

‘‘Wat is er nu mooier dan met de boot naar Planckenda­el varen? Zeker als over enkele jaren het nieuwe station van Mechelen klaar is.’’

Twee verwaarloo­sde boten die tot vijf jaar geleden nog naar het dierenpark Planckenda­el voeren, mogen gratis weg. Beide veerboten liggen voor anker aan de Colomabrug in Mechelen. Dagen er voor 15 december geen kandidaten op, dan laat de eigenaar ze wegslepen en tot schroot herleiden. Een derde houdt de rederij nog in eigendom.

Tot vijf jaar geleden kon je met de boot vanaf het station van Mechelen, over de Leuvense Vaart, naar Planckenda­el in Muizen varen. De attractie was bijzonder populair. Zeker bij bezoekers die met de trein naar het dierenpark kwamen, wat voor 40.000 tot 60.000 verkochte tickets per jaar zorgde.

“Afgelopen zomer kreeg ik makkelijk twintig tot dertig aanvragen”, zegt Philip De Prest, zaakvoerde­r van Rederij Malinska. Maar door nieuwe Europese rejongste

gels en een richtlijn die de inzet van meer personeel vereiste, waren de boottochte­n financieel niet meer rendabel.

Doorstart met jongste boot?

Ergens hoopt De Prest de veerdienst toch opnieuw te kunnen opstarten. Daarom houdt hij de

boot, de Likamboté uit 2008, voorlopig achter de hand. Hoewel hij eerder plannen had om ook die te verkopen.

“Ik wil binnenkort toch nog eens gaan praten met de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA)”, geeft De Prest aan. Hij vindt het project te mooi om het voorgoed te laten verwateren. “Wat is er nu mooier dan met de boot naar Planckenda­el varen? Zeker als over enkele jaren het nieuwe station van Mechelen klaar is, dat een van de modernste van het land moet worden”, zegt de zaakvoerde­r.

KMDA, dat sinds 2014 bussen inzet als alternatie­f, staat open voor een gesprek. “Praten staat vrij. Voorlopig zijn er geen concrete plannen om opnieuw met boottochte­n te werken, maar wij willen altijd eens luisteren”, reageert woordvoers­ter Fleur Franssen.

Maandag sloeg de Likamboté op drift en moest de brandweer hem opnieuw aan de kant trekken. Dat was al de tweede keer in korte tijd. “Midden deze maand worden de twee oudste boten weggesleep­t en laten we ze verschrote­n”, zegt Philip De Prest. Ze moeten ook weg van De Vlaamse Waterweg.

Jeugdveren­iging

Tenzij zich last minute nog kandidaten aanbieden voor een van de twee boten: de Balou uit 1957 en de Bonobo uit 1986. “Ik geef ze gratis weg. Varen doen de boten niet meer, want de motoren zijn kapot. Maar voor een jeugd- of andere vereniging die van een clublokaal op het water droomt, zijn ze misschien nog iets waard? Geïnteress­eerden mogen contact opnemen”, vertelt De Prest.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Philip De Prest bij zijn verwaarloo­sde boten. De grootste, de Likamboté die maandag al voor de tweede keer in korte tijd op drift sloeg, houdt hij.
FOTO DIRK VERTOMMEN Philip De Prest bij zijn verwaarloo­sde boten. De grootste, de Likamboté die maandag al voor de tweede keer in korte tijd op drift sloeg, houdt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium