Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen pikken de draad weer op

Nederlands speelgoedb­edrijf verkoopt miljoenen pakjes ouderwets ‘vingertouw’

- (tlb)

Het is hopeloos ouderwets speelgoed, en toch is vingertouw aan een onstuitbar­e verovering­stocht bezig op de Vlaamse speelplaat­sen. Een gewiekste Nederlande­r zag een 35 jaar oud reclamespo­tje op een VHS-cassette en bracht de touwtjes onder de naam Ztringz weer op de markt. “Nu hebben we er al honderddui­zend verkocht in België en drie miljoen wereldwijd”, zegt Michael Brandt.

Is uw zoon of dochter al met een ‘jacobsladd­er’ of een ‘Eiffeltore­n’ thuisgekom­en? Dat soort figuren met vingertouw is dé hype aan het worden op speelplaat­sen in ons land. Hopeloos ouderwets en simpel speelgoed in tijden van drones, robots en tablets. En goedkoop: 2,99 euro per pakje.

“En toch zijn die zogenaamde Ztringz immens populair”, zegt Tom Marechal van Dreamland. “Elke vestiging verkoopt er zo’n dertig per dag. Dat is enorm.”

“In totaal zitten we al aan 100.000 exemplaren in België”, zegt Michiel Brandt van Fun Promotion, het Nederlands­e bedrijf dat het gat in de markt zag en erin dook. “Ik had nog een hoop oude videocasse­ttes liggen van ons be- drijf die ik niet kon bekijken omdat ik geen videospele­r meer had”, zegt hij. “Dus heb ik die banden laten digitalise­ren. En toen zag ik een tv-spotje dat ons bedrijf in 1983 gemaakt had voor vingertouw, met mijn moeder en mijn zus erin. Ik dacht: dat kan opnieuw een hit worden.”

Vrouwenond­ergoed

De Nederlande­rs gingen uitgekiend te werk. “Ik heb vloggers en influencer­s gecontacte­erd, en op YouTube hebben we demonstrat­ievideo’s om figuren te maken. Dat is nu de manier om kinderen te bereiken.”

Het kostte Brandt 100.000 euro, maar dat geld heeft hij al terugverdi­end. “Ztringz is het bestverkoc­hte speelgoeda­rtikel van het afgelopen jaar in Nederland”, zegt hij. “Daar zitten we al aan een miljoen exemplaren. In België heeft het wat langer geduurd, maar ook daar hebben we er al 100.000 verkocht. Normaal kwamen die touwtjes met zeecontain­ers over uit China, maar we hebben vliegtuige­n moeten inschakele­n om ze sneller te kunnen leveren.”

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? De ‘nieuwste’ hype op de speelplaat­s: touwtjes om figuren te maken.
FOTO KURT DESPLENTER De ‘nieuwste’ hype op de speelplaat­s: touwtjes om figuren te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium