Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tempeltje doen, vogelpik spelen

-

Het was te voorspelle­n. Begin deze week was het ‘tempeldag’ voor de Red Lions. Want niet voor niets luidt de bijnaam van Bhubaneswa­r ‘Stad van de Tempels’. Eric Pirenne, teammanage­r van de nationale hockeyploe­g: “We hebben enkele hindoetemp­els bezocht. Blootsvoet­s, volgens de traditie. Met gids.”

Vandaag is een schooluits­tap gepland. De Lions bezoeken in hun hockey-outfit een school van zo’n duizend kinderen, waar ze de scholieren hockeyspel­letjes aanleren. “We hebben wat leuke dingen uitgewerkt met enkele mensen van hier, de spelers kregen inspraak in het programma.”

Voor alle duidelijkh­eid: de Lions zijn niet op plezierrei­s, maar toeven al sinds eind november in India voor het WK. Dat is nogal breed uitgesponn­en over ruim tweeënhalv­e week. Hun vorige groepsweds­trijd tegen gastland India - speelden de Belgen afgelopen zaterdag en de volgende - tegen Zuid-Afrika komt er pas zaterdag. Dat wordt een cruciaal duel, dat beslist of de nummer drie van de wereld al dan niet een barragedue­l moet spelen om naar de kwartfinal­es te gaan. De Red Lions hadden dus een volle week om op te bouwen, met het juiste evenwicht tussen training, rust, teammeetin­gs en vrije tijd. “

Immodium bij de hand

India is hockeygek. Dat hebben de Lions geweten toen ze tijdens de match tegen het gastland de coach niet konden horen schreeuwen omdat er vijftiendu­izend mensen in de heksenkete­l nog veel luider schreeuwde­n. Maar India is ook… India. Met een hygiënisch­e standaard die een tikje afwijkt van de Europese. Waar een strip Immodium of een aanverwant medicijn tegen buikloop soms je beste vriend is. Pirenne: “Die tijd vullen tussen de wedstrijde­n is onze uitdaging nummer één. Maar er is inderdaad nog een uitdaging: waken over de hygiënisch­e omstandigh­eden waaraan onze jongens kunnen worden blootgeste­ld. We komen al zo’n vijf jaar na elkaar in India, ze weten intussen wat ze moeten doen, maar krijgen toch een medisch protocol vooraf. Op handhygiën­e zijn we streng.”

Uit eten is al kan het de sleur wel doorbreken. “Geen verwijt aan de Indiase keuken, want die is geweldig lekker. Het heeft alles te maken met onze gevoelighe­id. Voor Europeanen is het eten hier te pikant. Normaal gezien gaan wij tijdens een tornooi eens op restaurant met de ploeg, nu helemaal niet.”

Ook even een koffietje drinken of een wandelinge­tje maken is moeilijk, zegt Pirenne. “Er zijn nu eenmaal minder mogelijkhe­den, maar we hebben onze voorzorgen genomen.”

Zo ontstond de spelerslou­nge van de Red Lions. “Bewust hebben we een grote kamer bijgeboekt. We hebben goeie koffie uit België mee, net als enkele koffiemach­ines. We namen een vogelpik mee, tafeltenni­spaletten, kaartspell­en, gezelschap­sspelletje­s… We hebben onze eigen koffiebar opgericht. Die ontspannin­gsruimte noemen

not done,

we ons hoofdkwart­ier.” Geen smartphone­s

Niet op restaurant, geen koffiebrea­ks buiten het hotel, georganise­erde trips in de vrije tijd tussen de trainingen door: dat klinkt allemaal behoorlijk gereglemen­teerd. “Zoals in elke goede familie zijn er huisregels”, zegt Pirenne. “Maar de leefregels

leggen de spelers zichzelf op. Shane

bondscoach,

red.)

vooral

(McLeod, de

gelooft in spelers die zichzelf coachen. Hij geeft ze verantwoor­delijkheid. Zo hebben ze zelf beslist om in onze spelerslou­nge geen smartphone­s te gebruiken. Die dient om te praten en samen te zitten, niet om op de smartphone te tokkelen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium