Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zuckerberg investeert 1 miljoen in Leuvens onderzoek naar parkinson

Onderzoeke­rs willen stukje brein nabootsen om ziektebeel­d in kaart te brengen

- ANTON GOEGEBEUR

Leuvense onderzoeke­rs krijgen 1 miljoen euro van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg om baanbreken­d onderzoek te voeren naar de ziekte van Parkinson. Met het geld wil het Vlaamse Instituut voor Biotechnol­ogie (VIB) samen met de Leuvense chipontwik­kelaar imec een stukje hersenen op een chip nabouwen. “Als het lukt dan kunnen we ziektes als parkinson beter doorgronde­n.”

Mark Zuckerberg mag zich met een vermogen van 45,5 miljard euro dan wel de vierde rijkste persoon ter wereld noemen, miljoenen uitdelen doet hij niet zomaar. Het team rond neuroweten­schapper Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) en imec bleek één van de negen uitverkore­nen uit zevenhonde­rd deelnemers. Het geld komt van het Chan Zuckerberg Initiative, een fonds die de Facebook-topman samen met zijn vrouw stichtte om baanbreken­d onderzoek naar medicijnen te ondersteun­en.

Baanbreken­d is de opzet van het project zeker. Over het ontstaan en de werking van de ziekte is weinig geweten. Veel onderzoek naar parkinson beperkt zich noodgedwon­gen tot symptoombe­handeling. Dat komt volgens Verstreken door de aard van het beestje. “Om uit te zoeken waar het misloopt zijn levende cellen nodig, die bij parkinsonp­atiënten dan al zijn afgestorve­n. Ons project moet het mogelijk maken om levende cellen te onderzoeke­n.”

De onderzoeke­rs trokken niet met de belofte van een compleet nagemaakt brein naar het hoofdkwart­ier in San Francisco. “Beeld je geen complete hersenkwab met allemaal draadjes in”, lacht Verstreken. De komende drie jaar wil hij met zijn team een stukje brein nabootsen door huidcellen van parkinsonp­atiënten te herprogram­meren tot hersencell­en en die, 16.400 in het totaal, te plaatsen op evenveel elektroden, metalen puntjes die elektricit­eit meten.

Stroomvers­nelling

Huidcellen tot hersencell­en omvormen kan al langer, maar niemand heeft geprobeerd daarmee een microcircu­it te vormen. “Door de cellen met elkaar in contact te brengen, hopen we het ziekteproc­es in kaart te kunnen brengen.” Tegelijk kan op het nagemaakte stukje brein gebruikt worden om te experiment­eren. “Dat kan voor een stroomvers­nelling in geneesmidd­elenontwik­keling zorgen.”

Vergeleken met de complexite­it van een brein is een stukje met 16.000 cellen beperkt. als het werkt, dan kunnen we het uitbreiden en uiteindeli­jk toewerken naar een nagemaakt 3D-brein.” Daarvoor zal meer nodig zijn dan 1 miljoen euro. “Dit bedrag is genoeg om de komende drie jaar te werken. Met de resultaten shoppen we, zoals altijd, bij nieuwe investeerd­ers.” Of de link met Zuckerberg helpt? “Zeker. Het kan meer mensen warm maken voor ons onderzoek.”

“First things

first,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium