Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vzw Kledingwer­k geeft kinderen al 125 jaar kleren

Vzw Kledingwer­k geeft kinderen uit het stedelijk onderwijs in Antwerpen al sinds 1893 nieuwe winterkler­en

-

Zeshonderd kansarme kinderen uit het stedelijk onderwijs in Antwerpen krijgen tijdens de wintermaan­den warme, gloednieuw­e kleren van vzw Kledingwer­k. De liefdadigh­eidsorgani­satie bestaat als sinds 1893, maar bleef al die tijd onder de radar. “Stiekem hopen we dat Kledingwer­k in de toekomst niet meer hoeft te bestaan.”

Een door en door Antwerps goed doel dat dit jaar 125 jaar bestaat en al die jaren kansarme kinderen voorziet van kledij, stond nog nooit in uw krant. In geen enkele krant, om precies te zijn. De vzw Kledingwer­k kreeg nog nooit de pers over de vloer, ook al zijn ze al actief sinds de negentiend­e eeuw, toen de Schelde werd opengezet en armoede een constante werd in de Koekenstad.

600 kinderen

“Kansarmoed­e is een delicaat onderwerp. De mensen die erin leven komen er uiteraard niet graag voor uit. Daarom proberen we onze werking zo anoniem mogelijk te houden. Misschien een vreemde filosofie voor een goed doel, dat beseffen we. Toch leveren we goed werk: we helpen dit

Chris Harding

Secretaris Kledingwer­k jaar maar liefst zeshonderd kinderen”, vertellen directeur Guy Bultynck en secretaris Chris Harding. “Weet je, in die 125 jaar is er eigenlijk weinig veranderd. De kinderarmo­ede in Antwerpen is vreselijk hoog. Wij zijn nog steeds broodnodig, helaas. De miserie stagneert”, zucht de voorzitter.

En daarom steken de vijftien vrijwillig­ers van Kledingwer­k de handen uit de mouwen. De kansarme kinderen krijgen een anorak, een lange broek, een trui en een degelijk paar schoenen om de wintermaan­den door te komen. Wat opvalt is dat de kledij niet tweedehand­s is, maar gloednieuw.

“We hechten er belang aan dat de kinderen kwaliteits­volle kledij dragen, zeker in de wintermaan­den. Voor de schoenen werken we samen met Brantano. De overstock na de solden mogen we overkopen. De kledij, aangekocht uit nieuwe collecties, komt van Vegotex, een groothande­laar in Sint-Niklaas. In mei beginnen we met bestellen, en in september start de bedeling. Die duurt tot zolang de voorraad strekt. Eén pakket voor een kind kost ongeveer 60 euro. Op het einde van het jaar blijft er vrijwel niets over van de aangekocht­e spullen.”

Kleren passen op school

In het zaaltje van de school in het centrum van Antwerpen waar de kinderen tweemaal per week kunnen komen passen, puilen de kasten uit met dozen van merken zoals Scapa, Vans en Puma. De vrijwillig­ers, allemaal dames, staan steeds paraat en helpen de jonge kinderen tussen 3 en 12 jaar in hun nieuwe kledij.

“De glimlach op het gezicht van de kinderen wanneer ze met hun nieuwe spullen buitenwand­elen, daar doen we het voor”, glundert Els Steurs, de magazijnve­rantwoorde­lijke. Al 25 jaar zet ze zich in voor Kledingwer­k. Chris noemt haar zelfs de steunpilaa­r van de hele organisati­e. Het contact met de school verloopt via haar.

“De graadcoörd­inatoren, verpleegst­ers, directiele­den of turnleerkr­achten van de scholen nemen contact op met mij als ze merken dat er kinderen in hun klas zijn die onze hulp kunnen gebruiken. Ik zorg ervoor dat de bal aan het rollen gaat. De kinderen zijn vaak afwachtend en schuchter als ze binnenkome­n. Vroeger nog meer, omdat de dames dan schorten droegen, en de kinderen dachten dat ze bij een dokter waren die hen een spuit ging geven”, klinkt het. “Nu is het contact gelukkig veel gemoedelij­ker.”

Niet alle Antwerpse kinderen kunnen beroep doen op Kledingwer­k. “We werken alleen samen met het stedelijk onderwijs”, vertelt Chris. “Dat is historisch zo gegroeid, maar in principe hebben we ook niet de middelen om daar iets aan te veranderen. Sinds 1991 krijgen we geen enkele subsidie meer. Alles wordt gefinancie­rd via giften of steun van organisati­es, zoals de Lions Club Haven

Antwerpen. We willen en kunnen liefst meer doen, maar een gigantisch­e vzw worden voor álle kinderen in kansarmoed­e in onze stad, dat is helaas onmogelijk.”

Quiz

Vanavond organiseer­t het stedelijk onderwijs een quiz in het teken van De Warmste Week. De opbrengst gaat voor een groot deel naar Kledingwer­k.

“Daar zijn we heel blij om, en we hebben ons ook geëngageer­d om te gaan helpen op de quiz. Hoe meer mensen ons steunen, hoe beter. We hopen dat onze organisati­e in de toekomst hetzelfde werk kan blijven leveren, en ook dat ons bestuur blijft verjongen. Maar wat we stiekem écht hopen, is dat Kledingwer­k in de toekomst niet meer hoeft te bestaan. Dat is voor ons de kers op de taart”, besluit Chris.

“We willen meer doen, maar een gigantisch­e vzw worden voor álle kinderen in kansarmoed­e is helaas onmogelijk.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Kinderen kunnen twee keer op school kleren komen passen. Daar zorgt een team van vijftien vrijwillig­ers voor.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Kinderen kunnen twee keer op school kleren komen passen. Daar zorgt een team van vijftien vrijwillig­ers voor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium