Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit is geen premier

-

We zijn tenminste consequent in ons

surrealism­e. Ceci n’est pas un

gouverneme­nt, dit is geen regering, dat wisten we al. Dit is ook geen premier, weten we sinds gisterenav­ond. Charles Michel gaat naar Marrakesh, maar in welke hoedanighe­id precies, met wat voor mandaat, in naam van wie of wat, daar is hij zelf nog niet helemaal uit.

“Ik sta hier als premier, maar ik ga vanuit mijn overtuigin­gen als mens spreken”, begon hij zijn toespraak in het parlement gisteren.

Weg was zijn verschroei­ende offensief van dinsdag, opnieuw stond er iemand die zoekt naar iets compromisa­chtigs. Schrikt hij terug voor het constituti­onele drijfzand van een premier op reis zonder duidelijk mandaat van zijn regering? Michel riskeerde met zijn warrige vertoon zelfs even zijn wisselmeer­derheid in het parlement te verliezen, wat hem onmiddelli­jk vleugellam zou hebben gemaakt: geen consensus in de regering, geen meerderhei­d in het parlement ... Dan had hij in Marokko echt alleen maar de soeks kunnen bezoeken.

Dat lot bleef hem bespaard dankzij ‘de aangescher­pte resolutie’, maar de geloofwaar­digheid van de politiek is gisteren met nog een paar snokken naar beneden geduikeld. N-VA wil nog steeds onder geen beding een migratiepa­ct, de premier wil zijn woord houden, met steun van een kamerbrede meerderhei­d. N-VA blijft dus bij zijn onmogelijk­e eis aan de eerste minister om op zijn stappen terug te keren op de internatio­nale scène en tegenover zijn Franstalig­e kiezers, met andere woorden om politieke zelfmoord te plegen.

De crash blijft onafwendba­ar.

Winnaars en verliezers zijn er eventjes niet, maar de meest tevreden partij was gisterenav­ond vermoedeli­jk N-VA. Een chaotische exit uit de regering na de onwaarschi­jnlijke uitschuive­r van dinsdag is vermeden. Ze kunnen het politieke pokerspel hervatten.

Intussen klinkt aan de zijlijn steeds luider de roep dat deze regering nog werk te doen heeft. Deelnemers aan de klimaatmar­s – er waren er 75.000 – vragen zich verbijster­d af wat er met hun signaal gebeurt. Over de gele hesjes die Wallonië en Frankrijk in brand zetten, wordt niet gerept. Het nieuwe record aan vacatures? Nu al 149.180 nietingevu­lde banen in dit land. Ceci n’est pas une

politique, dit is geen beleid.

 ?? Dirk Hendrikx
Redacteur ??
Dirk Hendrikx Redacteur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium