Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“U komt even vaak op de radio als de weerman en vertelt ook elke dag iets anders”

Portret van de favoriete schietschi­jf voor iedereen: Peter De Roover

- (tvb)

Sinds enkele dagen is de groep mensen die Peter De Roover niet kent, een pak kleiner geworden. De N-VA-fractielei­der is niet weg te denken van het scherm. Ook gisteren haalde hij de kastanjes uit het vuur tijdens een uiterst verhit debat in de Kamer. Maar wie is die man in de vuurlinie?

“U gaat naar de radio met de regelmaat van Frank Deboosere. Net als de weerman vertelt u elke dag iets anders.” In deze bijzonder snedige zin over Peter De Roover bundelde Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael gisteren drie opvallende elementen samen.

Het eerste is dat de N-VA-fractielei­der, net als de weerman, niet

van het beeldscher­m valt weg te denken de laatste dagen, zelfs op een populair Eén-programma als

Van Gils & Gasten.

Het tweede is zijn boodschap, het uitzetten van de rode lijnen van N-VA. Daarmee springt De Roover creatief om. Een week geleden zei hij dat een wisselmeer­derheid N-VA uit de regering zou duwen. Niet dus. De rode lijn werd verschoven naar New York.

Mortselaar

Het laatste element is het verwijt zelf. Specifiek gericht naar De Roover, even de favoriete schietschi­jf van iedereen. Hij is bekender dan ooit bij het grote publiek.

De Mortselaar kwam pas vier jaar geleden in de partijpoli­tiek terecht. Fractielei­der werd hij zelfs pas in 2016, toen N-VA-fractievoo­rzitter Hendrik Vuye uit de partij werd gedwongen. Toch levert hem dat al bij al geen zichtbare positie op.

Dat is nu veranderd. Op 22 november ging hij zelfs zo ver om de premier te waarschuwe­n. “Zal u een bruggenbou­wer zijn, of de bezegelaar worden van de splitsing van Europa?”, vroeg hij.

Leraar economie

Daarna gingen zijn boude uitspraken in crescendo. Altijd ad rem, een tikkeltje arrogant zelfs. Een lerarentoo­ntje, zeggen sommigen. Niet verwonderl­ijk: decenniala­ng was hij leraar economie in TSO-scholen.

Het Vlaams-nationalis­me zit hoe dan ook diep ingebakken bij De Roover. In de jaren ’80 was hij kortstondi­g lid van de Volksunie. Niet lang erna sloot hij zich aan bij de Vlaamse Volksbeweg­ing (VVB) en gaat hij prat op zijn politieke ongebonden­heid. Hij schopt het tot voorzitter en blijft het bijna een decennium. Vandaag is hij nog steeds VVB-erevoorzit­ter.

Jambon als rechterhan­d

In 1994, terwijl van de partij N-VA nog lang geen sprake is, publiceert hij zelfs een boek met Jan Jambon, dan rechterhan­d van De Roover bij de VVB. Twintig jaar later, in 2014, komen beiden elkaar opnieuw tegen. Maar dan heeft De Roover zijn onafhankel­ijkheid laten varen voor een plaats op de Antwerpse N-VA-Kamerlijst.

In de opiniestuk­ken die hij schreef vóór hij politicus was, is migratie een weinig voorkomend thema. Vlaamse onafhankel­ijkheid, onderwijs en N-VA zijn dat wel.

Toch zullen velen De Roover voortaan zien als dé hardliner van de partij, als symbool van de onverzette­lijkheid tegenover het VN-migratiepa­ct.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Sommigen ergeren zich aan De Roovers lerarentoo­ntje.
FOTO EPA-EFE Sommigen ergeren zich aan De Roovers lerarentoo­ntje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium