Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat had de premier nu eigenlijk gezegd?

- (tvb)

Urenlang debatteerd­e de Kamer over het VNmigratie­pact en welke positie premier Charles Michel (MR) daarbij moet aannemen. Met ongeduld wachtten de politici de woorden van de premier af. Wat zou de liberaal vertellen? Dat hij namens het parlement naar Marokko trekt, of namens de regering? Nadat de eerste minister het spreekgest­oelte had verlaten, rees er plots verbazing én verwarring bij de Kamerleden. Wat had Michel nu eigenlijk verteld? Niemand wist het helemaal zeker.

Kristof Calvo: “U vroeg een mandaat aan dit parlement, maar bent daar niet mee aan de slag gegaan. Als de eerste minister na zo’n mandaat niet 100 procent duidelijk is, dan is het logisch dat dit parlement 150 procent duidelijk wordt. De vorige versie was een inspanning­sverbinten­is, dit wordt nu een resultaats­verbinteni­s.”

Servais Verherstra­eten: Een beteuterde CD&V-fractielei­der sprak de televisiec­amera van Villa Politica toe. Verherstra­eten was duidelijk niet opgezet met de woorden van Michel. “Hij had het snediger en beter kunnen verwoorden”, gaf hij toe. Nadien keurde hij wel de verstrengd­e resolutie mee goed.

Patrick Dewael: Na een hele dag de N-VA hard aangepakt te hebben, keken ook de liberalen uit naar een duidelijke repliek van de premier. Maar ook bij Open Vld-politici werd er druk naar elkaar gekeken over wat er nu eigenlijk gezegd was. Voorzitste­r Gwendolyn Rutten, nochtans geen Kamerlid, kwam na de toespraak mee de strategie bepalen in de coulissen. Ook Open Vld keurde de verstrengd­e resolutie goed.

Filip Dewinter: “Dit pact is het paard van Troje van het globalisme, de opengrenze­nlobby, de multicultu­ur die onze eigenheid wil vernietige­n.” Het boegbeeld van Vlaams Belang trok in zijn gekende stijl van leer tegen het pact én de resolutie. Dewinter speelde zo in op de volgens hem kwetsbare N-VA. Ook hij diende een amendement in op de resolutie, maar dat werd verworpen.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium