Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had zo veel geduld niet gehad”

Tom Van Dyck over incident tussen Tom Lenaerts en politici De Roover en Calvo bij Van Gils

- (dh)

Het was een onwaarschi­jnlijk moment: de uitval van Tom Lenaerts en de reacties van Natalia en Tom Van Dyck woensdagav­ond tegen twee kibbelende politici in

Van Gils & Gasten. Van Dyck blikt terug: “Ik was het heel erg eens met Tom. Het was ook erg.”

Voor wie het gemist heeft: Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) gaan verwoed in discussie voor de verbaasd toekijkend­e Natalia en Tom Lenaerts. “Wordt gijlie daar nu nooit moe van?” probeert Natalia de gemoederen nog te bedaren, maar ze gaan onverstoor­baar door. Tot Tom Lenaerts het niet meer uithoudt: “Maar allez mannekes, zijn jullie niet beschaamd?” Applaus. “Jullie zijn heel slecht bezig. Ik snap dat politiek een spel is, maar het mag geen circus worden, want dat is nefast voor de toekomst van de politiek. Ik wind mij er hard in op, omdat ik dit ongelofeli­jk belangrijk vind. Waar zijn jullie mee bezig?”

Even later kwam acteur en tv-maker Tom Van Dyck erbij zitten en deed er nog een schepje bovenop. “Ik was het heel erg eens met Tom”, zegt hij een dag later. “Ik vrees dat ik eerder was tussengeko­men dan Tom. Ik had zo veel geduld niet gehad. Het stoorde mij ook dat meneer De Roover meneer Calvo verweet dat die altijd het onderschei­d maakt tussen goede en slechte mensen. Terwijl zij nu net in de fotocampag­ne van dinsdag mensen als minderwaar­dig hebben neergezet. Maar het grootste probleem is dat voortduren­de polarisere­n, die vijandbeel­den. Ik vrees dat er te veel advocaten zijn onder de politici. Die bestaan bij de gratie van vijandbeel­den en zoals dat bij dieren gaat(Tom Van Dyck bereidt een voorstelli­ng voor over het dier in de mens, red.) apen de andere politici dat na.”

De tv-maker snapt ook niet dat er zoveel drukte wordt gemaakt over Marrakesh terwijl intussen België een akkoord op de VN-klimaattop in Polen niet mee heeft onderteken­d. “Als enige land in Europa samen met Tsjechië”, zegt hij. “Zoveel mensen hebben op de klimaatbet­oging zondag laten weten dat het zo niet verder kan en dan doen we dit. Daarom vond ik de interventi­e van Tom zo goed: ‘Los het op en kom het ons dan vertellen’.”

“Ongeloofli­jk blij”

Yves Ponnette, eindredact­eur van Van Gils & Gasten, was “ongeloofli­jk blij” met de commotie. “Het was totaal onverwacht. We zetten wel liefst een paar mondige mensen links van Lieven die niks met het onderwerp van de gasten rechts te maken hebben, in de hoop dat ze tussenbeid­e komen. De tussenkoms­t van Tom Lenaerts was heel moedig. Het spontane applaus van het publiek was heel uitzonderl­ijk.”

Peter De Roover en Kristof Calvo leken niet boos achteraf. “Ze hebben nog staan napraten met Tom Lenaerts, over de rol van de politiek. Die zij juist allebei zo ernstig nemen, zei De Roover. Ik denk dat ze gewoon geen antwoord klaar hadden.”

 ?? FOTO VRT FOTO JVDP ?? Tom Lenaerts bij Van Gils.Acteur Tom Vandyck.
FOTO VRT FOTO JVDP Tom Lenaerts bij Van Gils.Acteur Tom Vandyck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium