Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tom Van Dyck: “Het grootste probleem? Die vijandbeel­den”

Kritiek van toponderne­mer Ronnie Leten

- CHRISTOF WILLOCX

‘‘De Belgen zouden veel meer welvaart kunnen hebben als de politiek meer leiderscha­p toont’’

Ondernemer­s zijn het politieke gekibbel in de federale regering meer dan beu. “We kunnen niet tevreden zijn met wat we nu zien”, zegt toponderne­mer Ronnie Leten. “Door openlijk ruzie te maken motiveer je de bevolking niet.”

De discussie over het VN-migratiepa­ct beheerst al de hele week de politieke agenda. Technologi­efederatie Agoria trok donderdag in een persberich­t aan de alarmbel. “Deze situatie kan geen zes maanden meer aanslepen”, zegt Marc Lambotte, algemeen directeur. Ook de Molse toponderne­mer Ronnie Leten (61), jarenlang de wereldwijd­e topman van de Zweedse multinatio­nal Atlas Copco en vandaag onder meer voorzitter van de Zweedse communicat­iegigant Ericsson, is het beu.

Wat vindt u van het politieke schouwspel van deze week?

Ronnie Leten: De politici geven het goede voorbeeld niet. Ze maken openlijk ruzie. Het gaat niet meer om de inhoud, maar om persoonlij­k scoren ten nadele van de ander. Zo motiveer je de bevolking niet. Mensen raken hun interesse in de politiek kwijt. En dat terwijl de politiek de mensen net blij moet maken, zodat iedereen de handen uit de mouwen steekt om ons land sterker te maken.

Ronnie Leten

Voorzitter Ericsson

In mei 2019 zijn er verkiezing­en. Zou het dan zo erg zijn dat de regering in lopende zaken gaat?

Natuurlijk. We hebben een slagkracht­ige regering nodig die zich meer bezighoudt met de echte problemen van dit land. De discussie over het migratiepa­ct is niets meer dan een beetje rommelen in de rand. Er zijn in ons land nog steeds veel te weinig mensen aan het werk. De activiteit­sgraad ligt veel lager dan in onze buurlanden

(68% van de Belgen tussen 15 en 64 jaar heeft een job, in Nederland is dat bijvoorbee­ld 79%, bron: Eurostat, red.).

Heeft deze regering dan geen goed economisch beleid gevoerd?

De regering heeft goede dingen gedaan, maar de taxshift is maar het begin van de noodzakeli­jke hervorming­en die dit land nodig heeft. Ja, onze loonkost is verlaagd. Maar onze buurlanden hebben minstens evenveel maatregele­n genomen.

Wat moet de regering dan doen?

Meer mensen aan het werk krijgen. Er gaat vandaag te veel geld naar pensioenen en werklooshe­idsuitkeri­ngen. Mensen stoppen nog steeds te vroeg met werken. De pensioenle­eftijd zou op 75 jaar moeten worden gebracht, want heel veel van de kinderen die nu worden geboren zullen 100 jaar worden. We moeten onze sociale zekerheid betaalbaar houden. En dat wordt steeds moeilijker. Ons land heeft bijvoorbee­ld een van het hoogste aantal langdurig zieken in Europa.

Mensen krijgen een burn-out, bijvoorbee­ld van elke dag uren in de file te staan. Ik woon in Mol. Een van mijn buren vertrekt elke dag om halfzes ’s ochtends naar zijn werk in de Antwerpse haven. Het openbaar vervoer is geen optie, want een verbinding met de haven is er niet. De regering moet dat gebrek aan mobiliteit grondiger aanpakken.

Net als de energiezek­erheid. Het is toch niet normaal dat we zonder stroom dreigen te vallen? Als je enkele energie-experts een week bij elkaar zet, zal je snel een oplossing hebben.

Vindt u België een mooi land om in te leven?

Ja. Hier wonen fijne en heel bekwame mensen die goed zijn opgeleid. Maar we zouden veel meer welvaart kunnen hebben als de politiek meer leiderscha­p toont. U bent toponderne­mer in Zweden. In dat land is er twee maanden na de verkiezing­en nog steeds geen regering. Gaat het daar dan beter?

In Zweden zijn meer mensen aan het werk. En de politici zullen er bijna nooit ruziemaken voor de camera’s. Het gaat er meer over de inhoud. De samenlevin­g is er ook opener. Het loon van iedere burger wordt daar publiek bekendgema­akt, een baas kan bijvoorbee­ld niemand in het geniep opslag geven. Ik heb de indruk dat mensen elkaar en de politiek daar meer vertrouwen dan in België. Hier draait de politiek te veel om profilerin­gsdrang, en te weinig om inhoud.

 ?? PUTTEMANS FOTO GUY ?? Ronnie Leten is voorzitter van de Zweedse communicat­iegigant Ericsson en was jarenlang de wereldwijd­e topman van de Zweedse multinatio­nal Atlas Copco.
PUTTEMANS FOTO GUY Ronnie Leten is voorzitter van de Zweedse communicat­iegigant Ericsson en was jarenlang de wereldwijd­e topman van de Zweedse multinatio­nal Atlas Copco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium