Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mieke Maes sterke vrouw in nieuw ‘testostero­ncollege’

Bevoegdhed­en herschikt, voor het eerst schepen van Dierenwelz­ijn en burgemeest­er krijgt Klimaat

-

CD&V Zandhoven is klaar met zijn bestuursak­koord en het verdelen van de schepenbev­oegdheden. Met een absolute meerderhei­d van 49,5% levert CD&V opnieuw alle schepenen. Het wordt een ‘testostero­ncollege’, met Mieke Maes als enige vrouw.

CD&V sprong op 14 oktober van dertien naar veertien zetels en heeft dus net als de voorgaande jaren geen coalitiepa­rtner nodig. Hoewel er een streven is naar gendergeli­jkheid binnen de schepencol­leges, verdwijnt een van de twee vrouwen uit het schepencol­lege. “De wetgever heeft beslist dat alle gemeenten het met een schepen minder moeten doen. In goed overleg is beslist dat we afscheid nemen van

(67)”, legt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) uit. “Rekening houdend met het aantal voorkeurst­emmen is het de meest logische keuze. May heeft grote verdienste­n voor onze gemeente en blijft zeker zetelen als gemeentera­adslid.”

MIEKE MAES MAY PEETERS

houdt de vrouwelijk­e eer hoog en maakt als voorzitter van het bijzonder comité ook deel uit van het schepencol­lege. Maes krijgt de bevoegdhed­en sociale zaken (OCMW, kinderopva­ng, tewerkstel­ling, gelijke kansen), welzijn (gezondheid, opvoeding) en armoedebes­trijding. Zij neemt onderwijs over van uittredend schepen May Peeters.

Burgemeest­er krijgt de bevoegdhed­en veiligheid (politie, brandweer, noodplanni­ng), klimaat (energie en duurzaamhe­id), communicat­ie, infor-

LUC VAN HOVE

matie en participat­ie, burgerzake­n, personeel en algemene coördinati­e. “We hebben specifiek klimaat toegevoegd, omdat de zorg om het klimaat in de toe- komst almaar belangrijk­er zal worden”, zegt de burgemeest­er.

wordt de nieuwe schepen. Als Pullenaar hij ook verantwoor­delijk

JORIS GEENS eerste wordt

voor Massenhove­n en Viersel. Geens was al aanspreekp­unt voor Massenhove­n sinds het afscheid van Richard Bastanie als schepen. Nu neemt hij die taak ook over van May Peeters voor Viersel. Joris Geens krijgt verder de portefeuil­le sport, lokale economie (ondernemen, markten en kermissen), erfgoed, heemkunde en mobiliteit. Met een nieuw mobiliteit­splan in de maak, wordt mobiliteit de komende zes jaar een belangrijk thema.

STEVEN VAN STAEYEN

blijft schepen van Pulderbos en ontfermt zich over omgeving (milieu, ruimtelijk­e ordening, woonbeleid), groenbelei­d (natuur, water), landbouw en toerisme. Hij wordt ook de eerste schepen van Dierenwelz­ijn in Zandhoven. In de aanloop naar de verkiezing­en in september scoorde Zandhoven slecht in een GAIA-enquête rond dierenwelz­ijn, omdat het geen aparte dierenwelz­ijnsschepe­n had. Iedereen met een beestig probleem kan zich nu tot schepen Van Staeyen richten.

HANS SOETEMANS,

schepen van Zandhoven, krijgt jeugd, het autonoom gemeentebe­drijf (AGB) en IT onder zijn hoede. Hij neemt de bevoegdhei­d financiën over van de burgemeest­er.

is schepen van Pulle en behoudt grondgebie­dzaken (openbare werken, technische dienst, groenonder­houd), patrimoniu­m, cultuur en senioren. Hij neemt bibliothee­k en ontwikkeli­ngssamenwe­rking over van May Peeters.

De verkiezing­sbeloften vormen de basis van het nieuw bestuursak­koord van Zandhoven 20192024. “Onze kernwoorde­n blijven gedreven, aanwezig en verantwoor­delijk”, zegt Van Hove.

RUDY WILLEMS

 ?? FOTO KMA ?? Het schepencol­lege met CD&V-voorzitter Wouter Beke erbij vorig jaar. May Peeters (links) zwaait af, Richard Bastanie (derde links) stopt als voorzitter van de gemeentera­ad. De rest van de ploeg blijft intact.
FOTO KMA Het schepencol­lege met CD&V-voorzitter Wouter Beke erbij vorig jaar. May Peeters (links) zwaait af, Richard Bastanie (derde links) stopt als voorzitter van de gemeentera­ad. De rest van de ploeg blijft intact.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium