Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stijn is niet in de fout gegaan”

Familie verongeluk­t koppel wil dat bestuurder vrijspraak krijgt

-

Volgens het Openbaar Ministerie is automobili­st Stijn Wouters (35) uit Tremelo schuldig aan een dodelijk ongeval in Hulshout waarbij twee jaar geleden een koppel uit Herenthout om het leven kwam. Maar de bestuurder beweert dat hij niets fout heeft gedaan. Opmerkelij­k: de familie van de slachtoffe­rs staat achter Wouters. "We leggen de schuld niet bij Stijn, maar we willen wel weten wat er exact gebeurd is", zegt Andy Truyts (19), broer van slachtoffe­r Dimitri Truyts (25).

Beklaagde Stijn Wouters kwam donderdag samen met de twee broers en de moeder van slachtoffe­r Dimitri Truyts naar de politierec­htbank in Turnhout. Na de zitting gingen ze samen nog iets eten. De verstandho­uding tussen de bestuurder van de auto en de familie van het slachtoffe­r is twee jaar na het dramatisch ongeval in Hulshout nog altijd opvallend goed.

Een zware klap op de Booischots­eweg in Hulshout kostte op 18 december 2016 het leven van Daisy Vermeulen (31) en Dimitri Truyts (25) uit Herenthout. Het koppel was nog maar 2,5 jaar samen en ze hadden elk twee kinderen uit vorige relaties. Hun beste kameraad, Stijn Wouters, zat achter het stuur van de gecrashte Volvo V40. Even voor de fatale klap had hij de twee kinderen van Daisy in Heist-op-den-Berg afgezet bij hun grootouder­s. Op de terugweg, op een kaarsrecht­e baan, botste de Volvo eerst tegen een bestelwage­n, begon te slingeren

Stijn Wouters Bestuurder dodelijk ongeval

‘‘Als ik echt te hard zou hebben gereden, verdien ik de doodstraf. Maar ik ben resoluut tegen hardrijden.’’

en smakte daarna tegen een Renault Mégane. Dimitri Truyts was op slag dood. Zijn vriendin stierf in het ziekenhuis van Bonheiden. Ook Stijn Wouters lag enkele dagen in coma, maar hij herstelde vrij goed.

De man moest zich woensdag voor de politierec­hter komen verantwoor­den en riskeert een voorwaarde­lijke celstraf en een rijverbod omdat hij zijn auto door ge- brek aan voorzichti­gheid niet in de hand zou hebben gehad. De zaak sleept al wat langer aan omdat de rechter een bijkomende deskundige had aangesteld. De vraag stelt zich of de bestelwage­n uit een zijstraat kwam en zo een onvoorzien­bare hindernis was voor Stijn Wouters. "De beklaagde heeft volgens het onderzoek onoordeelk­undig en te snel gereden, zelfs al kwam de bestelwage­n uit een zijstraat", schetste openbaar aanklager Luc Daeleman. "Ik heb vragen bij zijn rijbekwaam­heid. Misschien is hij niet vertrouwd geweest met het rijden bij nacht. Hoewel hij zeker geen wegpiraat is, is zijn schuld bewezen."

Stijn Wouters verdedigde zich nadrukkeli­jk tegen de betichting­en. "Ik weet 100% zeker dat ik niet te hard reed. Ik rij nooit meer dan zeventig kilometer per uur en heb nog maar één snelheidsb­oete gekregen. Ik reed toen 65 kilometer per uur op een plaats waar nog maar net 50 kilometer per uur was ingevoerd", verweerde de bestuurder zich. "Als ik echt te hard heb gereden, verdien ik de doodstraf. Ik drink niet, neem geen drugs en doe alles wat de wet voorschrij­ft. Intussen rij ik sinds drie maanden opnieuw met de auto, al is het maar af en toe."

Onderzoek liep mis De advocaat van de bestuurder ging ook resoluut voor de vrijspraak omdat het onderzoek volgens

hem helemaal is misgelopen. "Drie getuigen zeggen dat de Volvo vlak voor de aanrijding nog in zijn rijvak reed en niet aan het tollen was", pleitte meester Dirk Victor Bogaerts. "Vlak na het ongeval zijn de auto's verplaatst en het parket is pas na twee uur gebeld. Het is omdat er twee doden zijn gevallen, dat er een dader moet gevonden worden. Maar mijn cliënt heeft een noodmanoeu­vre moeten uitvoeren omdat de bestelwage­n uit de zijstraat kwam. Er is veel twijfel, wat in het voordeel is van de bestuurder."

De broers Andy (19) en Jimmy Truyts (21) en hun moeder Petra Verbruggen uit Schriek (Heist-opden-Berg) blijven Stijn Wouters steunen. "Hij is niet in de fout gegaan, wel de bestelwage­n die uit de zijstraat kwam", zegt Andy Truyts. "We geven de schuld niet aan Stijn. Onze band is redelijk goed. We willen gewoon de waarheid kennen over het ongeval. Intussen is dat al bijna twee jaar geleden." Vorig jaar vond in Hulshout nog een emotionele herdenking van de verkeerssl­achtoffers plaats. Ook daar was Stijn Wouters aanwezig. De rechter velt op 10 januari een vonnis in de zaak.

 ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? Beklaagde Stijn Wouters (derde van links) wordt aan de politierec­htbank in Turnhout omringd door zijn nicht Nora Wouters (links), zijn advocaat Dirk Victor Bogaerts en door de broers Jimmy en Andy Truyts en hun moeder Petra Verbruggen.
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H Beklaagde Stijn Wouters (derde van links) wordt aan de politierec­htbank in Turnhout omringd door zijn nicht Nora Wouters (links), zijn advocaat Dirk Victor Bogaerts en door de broers Jimmy en Andy Truyts en hun moeder Petra Verbruggen.
 ?? FOTO RR ?? Op 18 december 2016 kwamen Daisy Vermeulen en Dimitri Truyts om het leven.
FOTO RR Op 18 december 2016 kwamen Daisy Vermeulen en Dimitri Truyts om het leven.
 ?? FOTO BVDL ??
FOTO BVDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium