Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En nu nog wat meer killer worden”

-

Na hun 2-1-zege tegen het taaie Duitsland staan de Red Lions, twee jaar geleden goed voor olympisch zilver in Rio, voor het eerst bij de laatste vier op een WK. In die halve finale wacht morgen (11.30u) Engeland. “Om de wereldtite­l te pakken, moet België nog wat meer killer worden”, verklaart Xavier Reckinger (36), de Belgische bondscoach van de Duitse vrouwenplo­eg. Met zijn 326 interlands spreekt hij met gezag.

Met een gave collectiev­e prestatie veegden de Red Lions gisteren een achterstan­d weg. Linnekogel had na 14 minuten Duitsland op voorsprong gebracht, maar België knokte zich met goals van Alexander Hendrickx en Tom Boon toch naar de halve finale.

“Bij dat tegendoelp­unt gaf België toch te veel ruimte weg”, stelt Reckinger. “Op die plek mag je nooit een tegenstand­er zo vrij laten staan. Dat zijn fouten die op het allerhoogs­te niveau niet gemaakt mogen worden. Later in de match werd dat hersteld. België verdedigde behoorlijk compact, zelfs toen de Duitsers met een veldspeler extra uitpakten.”

Het Belgische overwicht was vooral te zien in het aantal strafcorne­rs. België verzamelde negen stuks, tegenover een blanco blad voor Duitsland. Alleen kende slechts een van die negen pogingen ook succes. Moet dat beter?

“Het is altijd een beetje kiezen bij een strafcorne­r. Opteer je voor de verrassing of voor vaste mannen als Alexander of Tom Uiteindeli­jk scoort Alexander toch opnieuw. De Duitse keeper redde trouwens een paar keer schitteren­d. Maar

(Boon, (Hendrickx, red.)

red.)? het klopt dat je uit negen pc’s meer dan één goal moet puren, en dat zullen ook de spelers beseffen. Ik ben benieuwd hoe de coach en het team in de twee volgende matchen dat onderdeel aanpakken.”

Al zes minuten voor tijd wisselde de Duitse bondscoach zijn doelman voor een bijkomende veldspeler. zette wel druk, maar kreeg de Belgische verdedigin­g amper aan het wankelen.

“Ik vond Duitsland in die fase toch wat mak spelen”, aldus Reckinger. “België gaf inderdaad weinig weg. Ze speelden ook heel slim, gesteund door hun enorme ervaring. Fysiek staan we heel sterk. Ik vond de Lions zelfs fitter dan hun Duitse collega’s.

Die Mannschaft Anderzijds heeft België op dit WK nog geen enkele keer een tegenstand­er kunnen overpowere­n. Puur op conditie kan je dus moeilijk een match winnen. Maar België zal daardoor ook nooit een match verliezen.”

Mes

Meer nog dan die defensieve uitschuive­r en de gemiste pc’s hoopt Reckinger dat zijn voormalige ploegmaats het mes nog wat steviger tussen de tanden nemen.

“Ik vond dat beide ploegen vooral speelden om niet te verliezen. Bij geen van beide teams zag ik het echte killerinst­inct.

Wij willen ‘unbedingt’ die match winnen, wij willen ‘unbedingt’ wereldkamp­ioen worden.

De andere kwartfinal­e, India tegen Nederland, bood meer emotie en meer overgave. Bij ons was het eerder bedacht en behoedzaam, maar het was natuurlijk een key game tegen Duitsland. Verlies zou een geflopt tornooi betekend hebben.”

Morgen (11.30u) wacht Engeland in de halve finale. Als ook die match goed afloopt, speelt de olympische vicekampio­en zondagmidd­ag tegen de winnaar van Australië - Nederland.

“Het is tijd om te oogsten”, aldus Reckinger. “Maar het is onzin om te stellen dat het nu of nooit is. Door mijn job in Duitsland besef ik meer dan ooit dat weinig landen zo’n goed systeem als België bezitten, waar clubhockey en nationale ploeg zo op mekaar afgestemd zijn en waar de internatio­nals zo vaak samen trainen. Er komen dus nog kansen, te beginnen met het EK volgend jaar in eigen land. Voor eigen volk moeten we daar volop naar winst mikken. En ook voor Tokio 2020 is deze ploeg een volwaardig­e medailleka­ndidaat.”

Emoties

Geen enkel team op dit WK bezit meer ervaring dan de Red Lions. In Rio 2016 lieten ze zich na hun winst tegen Nederland nog overweldig­en door emoties, maar die les lijkt geleerd. Reckinger wijst erop hoe belangrijk die routine kan worden.

“Sinds het WK 2014 hebben alle landen hun kernen grondig vernieuwd. België voegde de voorbije vier jaar enkel een paar jonge toptalente­n toe aan de ploeg. Die stabilitei­t kan nuttig zijn. Kijk hoe Nederland met een vaste kern spelers in de tweede helft van de jaren negentig het mannenhock­ey domineerde, wat leidde tot twee olympische titels en een wereldtite­l. Bij ons stonden Felix Denayer, Cédric Charlier en Thomas Briels er al in Peking 2008. Wie kan dat zeggen?”

Tussen 2013 en 2017 struikelde­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium