Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marijke Vandebroec­k stapt nog voor start nieuw bestuur uit Open Vld

Ex-schepen zal als onafhankel­ijke zetelen in gemeentera­ad

- JEF WIJCKMANS

Nog voor de start van de nieuwe gemeentera­ad heeft Marijke Vandebroec­k bekendgema­akt dat ze uit Open Vld stapt. Ze zal vanaf volgend jaar als onafhankel­ijke in de gemeentera­ad zetelen. “Ik vond mijn plaats niet meer”, klinkt het teleurgest­eld.

De gemeentera­adsverkiez­ingen zorgden voor een teleurstel­lend resultaat voor Open Vld. De partij, die twee bestuurspe­riodes geleden flirtte met een algemene meerderhei­d, hield nog vier verkozenen over. Uiteindeli­jk zullen nog slechts drie van hen onder de blauwe stempel in de gemeentera­ad zetelen.

Marijke Vandebroec­k (58) liet donderdag via een korte persmedede­ling weten dat ze als onafhankel­ijk gemeentera­adslid zal zetelen. “Sinds het nieuwe bestuur in 2012 het roer overnam, is het voor mij een voortduren­de zoektocht geweest om mijn plaats binnen deze groep te vinden”, zegt Vandebroec­k. “Het lukte me echter niet, waardoor ik tot de conclusie ben gekomen dat ik mijn doelstelli­ngen beter kan realiseren los van enige partijpoli­tieke structuur.”

In een eerste reactie zegt Glenn Anné, Open Vld-voorzitter en huidig fractielei­der in de gemeentera­ad, niet echt geschrokke­n te zijn van haar beslissing. “Het was blijkbaar

Marijke Vandebroec­k

moeilijk voor Marijke om een oppositier­ol te aanvaarden. De partijraad ging akkoord om haar de derde plaats op de lijst te geven, wat achteraf gezien geen goede beslissing was.”

“Het is spijtig dat ze haar mandaat niet ter beschikkin­g stelt van een opvolger. Ze had trouwens maar een paar stemmen meer dan Anja De Rijck. Ik dacht dat het haar bedoeling was om naar het bijzonder comité van het OCMW over te stap- pen. Op die manier zou Jan Guns haar hebben opgevolgd. Maar blijkbaar is haar beslissing ingegeven door postjespak­kerij en is ideologie tegenover Open Vld haar vreemd.”

Postjespak­kerij heeft er niets mee te maken, zegt Vandebroec­k. “Ik kan gewoon beter verder los van de partijstru­ctuur. Daarom ook dat ik niet naar een andere partij zal of wil overstappe­n. Maar ik neem wel mijn taak op waarvoor de kiezer mij heeft gemandatee­rd. Ik neem deze beslissing met een zuiver geweten en een positieve ingesteldh­eid.”

Sinds 1994

Marijke Vandebroec­k nam in 1994 voor het eerst deel aan de verkiezing­en en belandde als rechtstree­ks verkozene als ondervoorz­itter in de OCMW-raad. Ze zou deze taak behouden tot 2006 waarna ze schepen werd. De voorbije legislatuu­r zetelde ze als gemeentera­adslid in de oppositie.

“Sinds de bestuurswi­ssel in 2012 vind ik mijn plaats niet meer in deze groep. Daarom kan ik beter als onafhankel­ijke verder.”

 ?? FOTO JW ?? Marijke Vandebroec­k was een van de vier verkozenen van Open Vld.
FOTO JW Marijke Vandebroec­k was een van de vier verkozenen van Open Vld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium