Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het hele jaar Kerstmis

John Grigorieff bouwt kerststall­en als hobby

-

Het hele jaar door zit Kerstmis in het hoofd van John Grigorieff. Hij maakt zo’n drie tot vier grote kerststall­en per jaar, helemaal in detail uitgewerkt. Zaterdag en zondag is hij present op de kerststall­ententoont­elling in Brasschaat

Bij John Grigorieff is het alle dagen Kerstmis. Of is dat overdreven? “Kerst zit toch altijd in mijn hoofd. Ik maak bijna het hele jaar kerststall­en. Van januari tot april maak ik er geen, maar dan groeien de ideeën.”

Toen zijn vrouw Annie twintig jaar geleden zei dat ze geen mooie kerststal meer had, zei John dat hij er wel één zou maken. En zo is zijn hobby een passie geworden. “Hout bewerken is het liefste wat ik doe. Vooral de geur van hout bekoort me. Als je een oud wijnvat kapot zaagt, krijg je er een heerlijke geur bij. Op een gegeven moment merk je dat je iets meer in de vingers hebt. Doe daar nog een grote hoop fantasie bij en je ben gestart.”

Grigorieff neemt voor zijn stallen hout, meestal eik, dat al een geschieden­is achter de rug heeft: de panlatten van een afgebroken dak, wijnvaten, de oude pannetjes op de hooihutjes in Oostenrijk. De jongste jaren maakt hij vooral John Grigorieff werkt zijn stallen uit tot in de kleinste details. Dit weekend stelt hij tentoon.

kerststall­en in blokhutsti­jl, met daken in hout of riet en met sneeuw op. Maar hij is niet echt gelovig. “Ik denk wel dat er iets is. Het is vooral de boodschap van Kerstmis die me

aanspreekt. De symboliek die erachter zit, daar doe ik het voor.”

Grigorieff maakt zich elke stal eigen. “Moest er ooit een stal gestolen zijn, kan ik direct zeggen of het een stal is die door mij gemaakt is. Elke stal krijgt ergens mijn speciale teken.”

Hij heeft altijd zo’n twintig stallen in voorraad en werkt alles uit tot in het kleinste detail: ramen en deurtjes, een voederbak of waterpomp, een ladder en een kruiwagen, hooi op de zolder. “Van kerststall­en maken word ik rustig. Ik doe niets liever. Mijn voornaamst­e gereedscha­ppen zijn een stanleymes en een figuurzaag. Elk balkje, elk plankje heb ik bewerkt, bijgesnede­n, gepast.”

Vandaag en morgen is hij present op de 35ste kerststall­ententoons­telling in de Sint-Jozefkerk in Brasschaat-Driehoek. De tentoonste­lling is zaterdag open van 12 tot 20u en zondag van 12 tot 18u. John zal er met een vijftal kerststall­en aanwezig zijn. Voor zijn stallen is er belangstel­ling uit Duitsland en Oostenrijk.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ??
FOTO NEEL VERMEIREN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium