Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De smaak is zacht en fluwelig, de geur aangenaam in de neus”

Slechts 180 flessen Sterke van wijndomein Oud Conynsberg­h te koop

- PATRICK VAN DYCK

Hij is net gebotteld, de Sterke van wijndomein Oud Conynsberg­h in Boechout. “De kroon op ons werk”, vertelt wijnboer Lode Van den Brande. “Maar wees er snel bij, de eerste editie telt slechts 180 flessen.”

Wijndomein Oud Conynsberg­h in Boechout is met een omvang van 8 hectare en 28.000 wijnranken een van de grootste wijndomein­en in Vlaanderen. De wijnen van Oud Conynsberg­h werken in 2018 erkend als Vlaamse landwijn.

“Het wijndomein is een initiatief van acht vrienden”, legt Lode Van den Brande uit. “Wat ooit begon als een gek idee, is ondertusse­n uitgegroei­d tot een hele ondernemin­g.” Met de Sterke van Boechout, een eau de vie met een alcoholper­centage van 45 graden, komen de Boechoutse wijnboeren opnieuw straf uit de hoek. “Een voorlopig hoogtepunt”, vindt Van den Brande. “De eau de vie werd gemaakt van de vergiste en daarna gedestille­erde druivendra­ft. Dat zijn de pulpresten van de oogst van 2017. Het is een klassiek distillaat zoals we dat in vrijwel alle Europese wijnstreke­n aantreffen.”

Iedere fles is uniek

“Oud Conynsberg­h gebruikt geen pesticiden of herbiciden en produceert zo gezonde en kwaliteits­volle druiven. Omdat de druiven zacht geperst worden, blijven er voldoende pulpresten van schil, vruchtvlee­s, pitjes en steeltjes over. De druivendra­ft is meteen een stevige basis voor onze eau de vie.”

De Boechoutse Sterke rijpte acht à tien maanden op houten vaten. “Het resultaat mag er zijn”, vindt Van den Brande. “De smaak is zacht en fluwelig en de geur is aangenaam in de neus.” Bijzonder is dat elke fles een uniek etiket draagt. Peter Melders, een van de wijnboeren, tekende de etiketten met de hand. “Dat maakt iedere fles apart”, vertelt Melders, die niet lang moest nadenken om te weten welke richting zijn tekeningen zouden uitgaan. “Op elke fles tekende ik een berg konijnen. Een knipoog naar ons wijndomein.” Ook hij is tevreden over het eindproduc­t. “Heerlijk zacht van smaak, geurend naar rozijnen en karamel.”

Verder profession­aliseren

De Boechoutse Sterke is te koop tegen 45 euro op de webshop van het wijndomein. “Een correcte prijs voor een prima product”, vindt Melders. “Je mag bovendien niet vergeten dat hier een arbeidsint­ensief traject aan voorafgaat.” Veel kenners stonden sceptisch tegenover het idee om te starten met een wijndomein in Boechout. “Maar wij wisten heel goed waaraan we begonnen”, vertelt Melders. In 2018 was het wijndomein alvast goed voor een oogst van 33.000 liter wijn. “We willen de komende jaren verder profession­aliseren en uitgroeien tot een toonaangev­end en modern wijnbedrij­f”, besluit Van den Brande ambitieus.

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Een fles Sterke van Boechout in de schaduw van de Steenen Molen, naast wijndomein Oud Conynsberg­h.
FOTO PATRICK VAN DYCK Een fles Sterke van Boechout in de schaduw van de Steenen Molen, naast wijndomein Oud Conynsberg­h.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium