Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extremisme maakt het probleem groter

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Zondag namen 5.500 mensen deel aan de ‘Mars tegen Marrakesh’. Dat zijn er 60.000 minder dan aan de milieubeto­ging veertien dagen geleden en enkele tienduizen­den minder dan aan de verschille­nde vakbondsbe­togingen van de afgelopen jaren. De mars maakt wel duidelijk dat extreemrec­hts volop aan het mobilisere­n is. Vijfduizen­d man is peanuts in vergelijki­ng met de historisch grote betogingen in dit land, maar extreemrec­htse organisati­es als NSV, Vlaams Belang en Schild & Vrienden zijn er nooit eerder in geslaagd om zo veel mensen op de been te brengen. En dat komt natuurlijk omdat er een voedingsbo­dem is. De ongerusthe­id over de migratie was er al een hele tijd, maar is door de politieke gebeurteni­ssen van de voorbije weken alleen maar groter geworden.

Het VN-migratiepa­ct, dat de bedoeling had om de migratie wereldwijd in betere banen te leiden, heeft alleen maar voor meer onrust gezorgd, en is in België de oorzaak van een regeringsc­risis geworden. De voorbije weken zijn alle andere problemen van dit land naar de achtergron­d verdrongen. Zelfs de algemene staking van vrijdag kon de aandacht nauwelijks afleiden van het grote migratiede­bat. En dat zal zeker zo blijven als er in januari of februari toch vervroegde verkiezing­en zouden komen. N-VAvoorzitt­er Bart De Wever heeft dit weekend te kennen gegeven dat hij er niet bang voor is. Uiteraard wil De Wever met dit soort uitspraken de druk op Charles Michel maximaal verhogen, maar als het tot vervroegde verkiezing­en zou komen, dan wordt migratie hét thema. En dat zou De Wever zeker niet slecht uitkomen.

We kunnen dan alleen maar hopen dat het debat niet gevoerd wordt zoals dat gisteren in Brussel gebeurde. De agressie, het totale gebrek aan nuance in de toespraken en de grimmige sfeer, kunnen nooit of nooit ook maar de minste bijdrage leveren tot een betere regulering van de migratie. Als Bart De Wever beweert dat er tussen zijn partij en het Vlaams Belang ‘een Chinese Muur’ staat, dan had zijn exstaatsse­cretaris beter zijn steun niet uitgesprok­en voor de betogers. De manifestat­ie gisteren in Brussel was geen uiting van woede en frustratie – de woorden van Theo Francken – van het gros van de bevolking, maar van een kleine groep. Anders was er veel meer volk geweest. Het gros van de bevolking maakt zich na deze betoging waarschijn­lijk alleen maar méér zorgen over migratie, omdat veel mensen beseffen dat met dit soort extremisme het maatschapp­elijk probleem alleen maar groter wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium