Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Signaal ernstig nemen, maar niet dramatiser­en”

-

Historicus Bruno De Wever noemt de

opkomst voor de Mars tegen Marrakesh een ernstig signaal, maar wil niet dramatiser­en. Volgens Herman

Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen, moeten we ons zorgen maken over de toenemende

polariseri­ng.

Historicus Bruno De Wever kan zich niet meteen een betoging herinneren, georganise­erd vanuit extreemrec­htse hoek, die evenveel mensen op de been heeft gebracht als de Mars tegen Marrakesh gisteren in Brussel. “Het VMO heeft in de jaren zeventig geregeld door de Antwerpse straten gemarcheer­d met opschrifte­n als ‘Gastarbeid­ers buiten’, maar daaraan namen hooguit enkele honderden mensen deel. Ook de manifestat­ies van Vlaams Belang in de voorbije veertig jaar hebben nooit de omvang gehad van de betoging gisteren in Brussel. In die zin kan je de opkomst omschrijve­n als ‘relatief veel’.”

Deze mobiliteit­skracht van ex- treemrecht­s op straat is volgens Bruno De Wever een goede barometer van wat er leeft op straat. “Wanneer meer dan vijfduizen­d mensen meelopen in een manifestat­ie die georganise­erd is door enkele extreemrec­htse groepering­en, toont dat ook aan dat de gêne om duidelijk te maken dat men tegen migratie is, niet is afgenomen.”

“Toch mogen we dit niet dramatiser­en of beginnen te panikeren. Die 65.000 deelnemers aan de klimaatbet­oging op 2 december hebben een veel sterker signaal gegeven. Bovendien zijn er in het verleden veel verontrust­ender tekenen geweest. Denk aan de zwarte zondagen, waarop het

Vlaams Blok zich verkiezing na verkiezing sterker wist te maken, tot de partij in 2004 een kwart van de stemmen behaalde en zo de grootste partij van Vlaanderen werd. Electorale winsten die volledig te danken waren aan hun migratiepr­ogramma. Dat Vlaams Belang nu mee is opgestapt in de Mars tegen Marrakesh en toch niet meer volk heeft kunnen mobilisere­n, relativeer­t dan weer die 5.500 mensen.”

Verrechtsi­ng

Rector en historicus Herman Van Goethem is niet overdonder­d door de opkomst, maar ook niet verwonderd. “De winst van Vlaams Belang bij de gemeentera­adsverkiez­ingen en de groeiende rassenhaat op sociale media tonen al langer aan dat de extreemrec­htse strekking in onze samenlevin­g aandikt. Ook binnen de studentenb­ewegingen zie ik een verrechtsi­ng. Over die toenemende polariseri­ng moeten we ons echt wel zorgen maken. Evenmin mogen we negeren dat mensen zich zorgen maken over migratie. Daarom is het belangrijk te blijven argumenter­en en debatteren, met de juiste gegevens en genuanceer­de analyses. En we moeten de mooie, succesvoll­e verhalen over migratie blijven vertellen, dat gebeurt te weinig. Want Europa heeft migratie hoe dan ook nodig, vooral om de tekorten op de arbeidsmar­kt op te vullen.”

Bruno De Wever

Historicus “Die 65.000 deelnemers aan de klimaatbet­oging hebben een sterker signaal gegeven.” Herman Van Goethem

Rector UAntwerpen “De rechtse strekking dikt aan, ook binnen de studentenb­ewegingen.”

 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ??
FOTO BRECHT VAN MAELE
 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS ??
FOTO ALEXANDER MEEUS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium