Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“24 jaar gewacht op gerechtigh­eid”

Zus van in Rwanda vermoorde Belgische vocht haar hele leven om moordenaar voor assisen te krijgen

- PIETER HUYBERECHT­S

Tien soldaten en twaalf burgers: dat was de Belgische balans van de waanzinnig­e Rwandese genocide. Een van hen was Claire Beckers (46) uit Overijse. Zus Martine (69) maakte 24 jaar jacht op haar moordenaar. Deze week kwam het verlossend­e telefoontj­e: de Rwandese legerleide­r zal hier alsnog voor assisen verschijne­n. “Zonder mij was dit nooit gebeurd”, vertelt ze. “Al moet ik nog altijd overgeven als ik aan die gruwel terugdenk.”

“Eindelijk gerechtigh­eid.” Martine Beckers (69) is maar wat opgelucht in haar kleine huisje in het Waalse Limelette. De plek waar ze hoopte op een mirakel dat toch nooit meer zou komen: het berechten van een Rwandese oorlogsmis­dadiger voor een Belgische volksjury. Ergens volgend jaar is het zover en zal ze Fabien Neretse in de ogen kijken. De hoge functionar­is in het regime van dictator Juvénal Habyariman­a die volgens een tiental getuigenis­sen wordt aanzien als moordenaar van Claire Beckers (46), haar man Isaïe Bucyana en hun dochter Kathia (18).

Eerste ijssalon van Rwanda “De twee leerden elkaar in België kennen en waren dolverlief­d”, vertelt Martine. Het gezin-Bec-

kers groeide op in Vlaams-Brabant, aan de rand van het Zoniënwoud in Overijse. “Isaïe was een Tutsi en toen, in de jaren 70-80, was het relatief rustig in Kigali. Hij wou terug naar zijn roots. En dus gingen ze daar wonen, met alle voor- en nadelen.” Claire en Isaie kregen een dochter en beleefden de tijd van hun leven.

Haar zus werd de eerste die een ijssalon uitbaatte in Kigali, vertelt Martine. Ongezien, in die tijd. “La Sorbetière heette hun salon. De Rwandezen hadden nog nooit een ijsje gezien. En omdat de bevolking straatarm was, schepte ze bewust kleine bollen uit op een hoorntje. Aan spotprijze­n. Haar ijssalon groeide uit tot een succes. Alleen is de situatie op 6 en 7 april 1994 helemaal ontspoord.”

Ongeziene slachting Martine Beckers is het type dat elke datum van de Rwandese ge-

uit het hoofd kent. Ze heeft elk boek gelezen, elke film gezien. En elke letter van het strafdossi­er verslonden. “Die zesde april 94 werd het vliegtuig van president Habyariman­a uit de lucht geschoten. 48 uur later was de slachting van honderddui­zenden Tutsi’s en gematigde Hutu’s een feit.”

Tien Belgische para’s overleefde­n het niet, naast twaalf burgerslac­htoffers met roots in ons land. “Claire en haar man zijn nog in allerijl naar een Belgische post vol VN-blauwhelme­n proberen te vluchten”, vertelt ze. “Maar Neretse en zijn troepen waren al in de straat en ondanks de schreeuw om hulp is die er nooit gekomen. Ze belde net voor haar dood met de Belgische ambassadeu­r om haar gezin te komen ontzetten. Zelfde verhaal bij de VNtroepen aan het eind van de straat.”

Zelf op jacht

Volgens de overleveri­ng riep de lokale VN-bevelhebbe­r “no locals”, toen ze om hulp vroeg. Martine aarzelt. En twijfelt. “Was het omdat ze een gemengd gezin waren? Ik heb het nooit helemaal geweten, laat staan begrepen.” De verbitteri­ng is er, 24 jaar na datum, nog niet minder om. “Nog steeds moet ik overgeven als ik denk aan die gruwel.”

Na de slachting maakte Martine er een erezaak van om de moordenaar van haar familie op te sporen. Maar waar beginnen? Neretse bleek gevlucht naar het buitenland en had de naam van zijn vader aangenomen. “Na lang zoeken heb ik iemand gevonden die mij wist te zeggen dat hij zich in Angoulême, in het zuiden van Frankrijk, ophield”, vertelt ze.

Door jaar na jaar zelf tot in Rwanda belastende getuigenis­sen te gaan sprokkelen en te blijnocide ven aandringen bij Brusselse onderzoeks­rechters kwam er in 2011 plots toch schot in te zaak. Neretse werd, tot zijn eigen verbazing, opgepakt en uitgelever­d. “Hij ontkent nog altijd alles”, vertelt Martine. “Hij heeft iets van een negationis­t. Maar de getuigenis­sen zijn zo talrijk en zijn hoge functie destijds deduceert bijna al de andere Rwandezen. Want hij was de enige die zo’n bevel – met name het uitmoorden van de hele wijk – kon uitvaardig­en.”

Martine Beckers (69)

Zus van vermoorde Claire

“Nog steeds moet ik overgeven als ik denk aan die gruwel.”

Genocide én oorlogsmis­daden

Het gerecht volgt haar eigen bevindinge­n en meent dat er meer dan genoeg bewijs is om Neretse en vier andere Rwandese moordenaar­s voor het Brusselse hof van assisen te slepen. Na vier eerdere processen het eerste assisenpro­ces in ons land met vijf beklaagden die terechtsta­an voor genocide én oorlogsmis­daden. Tot tevredenhe­id van Martine Beckers. Want, zegt ze, zonder enig spatje van borstklopp­erij: “Zonder mij was dit nooit gelukt. Dan zat Neretse in het zuiden van Frankrijk te genieten van de zon.”

De strijd om gerechtigh­eid voor haar zus heeft haar hele leven be- heerst, vertelt ze. “Meermaals ben ik alle geloof in justitie verloren. Het leek zo’n onbegonnen werk om de moordenaar van Claire op te sporen én te berechten. Dat het nu, op mijn 69ste, nog is gelukt, stemt mij tevreden. Maar euforisch? Neen. Dat zal ik nooit meer worden na zulke verachteli­jke daden.”

 ?? FOTO RR ?? Martine Beckers is opgelucht dat de moordenaar van haar zus eindelijk berecht zal worden. “Maar euforisch zal ik nooit meer worden na zulke verachteli­jke daden.”
FOTO RR Martine Beckers is opgelucht dat de moordenaar van haar zus eindelijk berecht zal worden. “Maar euforisch zal ik nooit meer worden na zulke verachteli­jke daden.”
 ?? FOTO RR ?? Claire was de eerste die een ijssalon uitbaatte in Kigali. “De Rwandezen hadden nog nooit een ijsje gezien.”
FOTO RR Claire was de eerste die een ijssalon uitbaatte in Kigali. “De Rwandezen hadden nog nooit een ijsje gezien.”
 ?? FOTO RR ?? Troepenlei­der Fabien Neretse wordt vervolgd voor de moord op Claire Beckers en haar gezin.
FOTO RR Troepenlei­der Fabien Neretse wordt vervolgd voor de moord op Claire Beckers en haar gezin.
 ?? FOTO'S RR ?? Claire Beckers, haar man Isaïe Bucyana en hun dochter Kathia werden vermoord tijdens de genocide in Rwanda.
FOTO'S RR Claire Beckers, haar man Isaïe Bucyana en hun dochter Kathia werden vermoord tijdens de genocide in Rwanda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium