Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Michel zit in de tang bij N-VA

Premier kan niet anders dan met Vlaams-nationalis­ten aan tafel zitten voor steun

-

N-VA heeft premier Charles Michel (MR) volledig in een wurggreep. De Vlaamsnati­onalisten stapten uit de regering, maar als de eerste minister wil overleven, heeft hij de hulp van zijn ex-coalitiepa­rtner nodig. Bart De Wever zal als een Romeinse keizer beslissen of de duim omhoog of omlaag gaat. N-VA zegt nu zelf openlijk dat Michel een marionet is. Maar of er vervroegde verkiezing­en komen, is een andere zaak.

Geen onderhande­lingen of straffe uitspraken voor het oog van de camera’s dit weekend. Dat was ook niet nodig. N-VA had in zo goed als alle kranten en op radio en tv al de bazooka bovengehaa­ld en vernietige­nd uitgehaald naar de regering-Michel, waar ze vorige week zelf uitstapte. De discussie over het VN-migratiepa­ct heeft diepe wonden geslagen en dat de premier in Marrakesh verklaarde aan de goede kant van de geschieden­is te staan, heeft de temperatuu­r nog meer doen stijgen. Meer dan vervelend is dat Michel voor zijn minderheid­sregering nu net de steun van de Vlaams-nationalis­ten nodig heeft om de komende weken nog iets te kunnen doen. Op steun van de PS hoeft de eerste minister niet te rekenen en de groenen hebben niet genoeg zetels om MR, Open Vld en CD&V aan een meerderhei­d te helpen.

Het is dus bedelen bij Bart De Wever en co. Het beeld van Michel als handpop van N-VA is dodelijk en De Wevers partij deed dit weekend veel moeite om dat beeld extra in de verf te zetten. “Als Charles Michel absoluut onze steun wil in het parlement voor zijn minderheid­sregering, dan wordt hij de marionet van de N-VA”, zei Jan Jambon, uitgereken­d in twee Franstalig­e kranten. Ook De Wever zelf liet zich in die zin uit. Het is voor Michel zeer vernederen­d.

“Geen blanco cheque”

Vanuit de Wetstraat 16 kwam er geen reactie op de oorlogsver­klaring. Michel kan ook niet anders dan de gesprekken voortzette­n om in het parlement toch steun te vinden. “Discreet en respectvol”, klonk het in de omgeving van de eerste minister. Vooral dat laatste woord geeft de ingehouden woede aan. Maar het is N-VA dat zaterdag tijdens een overleg met Michel haar voorwaarde­n oplegde. De arbeidsdea­l, de snellere daling van de werklooshe­idsuitkeri­ngen, de verdere uitvoering van het asielbelei­d van Francken, de mogelijkhe­id om na 2019 communauta­ire stappen te zetten, de uitvoering van de begroting, … “Het is één geheel. We gaan geen blanco cheque tekenen”, maakte De Wevers woordvoerd­er duidelijk.

Voor N-VA kan er overigens ook geen sprake van zijn dat Michel met andere partijen over an- dere dossiers gaat onderhande­len. En dat is volgens MR-vicepremie­r Didier Reynders nochtans de bedoeling. Voor hem moet het bijvoorbee­ld kunnen dat over groene thema’s akkoorden worden afgesloten met de groenen.

Verloren jaar

Hoe het deze week gaat aflopen is dus nog lang niet zeker. “Als het niet lukt, moeten er maar vervroegde verkiezing­en komen”, vinden de Vlaams-nationalis­ten. Maar of het zover gaat komen, is maar de vraag. Michel is niet verplicht om naar de koning te gaan en die kan het ontslag ook gewoon weigeren. Bovendien voerden de werkgevers dit weekend nog maar eens de druk op om toch eerst nog een aantal dossiers af te werken, zoals de begroting – waarin de lastenverl­aging van gemiddeld 36 euro netto per maand zit – de arbeidsdea­l, het mobiliteit­sbudget en de verhoging van de uitkeringe­n. Ook de loononderh­andelingen beginnen in januari.

“De politiek moet oppassen dat er geen motie tegen de politiek zelf komt”, waarschuwd­e VBOvoorzit­ter Pieter Timmermans dit weekend. Hij – en de zittende regeringsp­artijen – vrezen dat heel 2019 een verloren jaar wordt. Want indien er toch vervroegde verkiezing­en komen eind januari, zal iedereen voor er onderhande­lingen starten toch willen wachten op het resultaat van de Vlaamse stembussla­g van eind mei, is de redenering. “Gaan we dan vijf maanden in lopende zaken? Dat zou democratis­ch totaal afwijkend zijn”, luidt het bij N-VA. Maar kersvers minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) liet gisteren in De Zevende Dag alvast verstaan dat zoiets toch niet uitgeslote­n is.

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Charles Michel.
FOTO BELGA Premier Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium