Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met dit nieuwe medicijn blijven wratjes definitief weg”

Doctoraats­studente zoekt kandidaten voor studie over antiviraal middel

- nina.redzic@uantwerpen.be KARIN VANHEUSDEN

Nina Redzic, doctoraats­studente Geneeskund­e aan de Universite­it Antwerpen, is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan een klinische studie over een nieuw geneesmidd­el tegen huidwratte­n. “Wratjes kunnen hardnekkig zijn en steeds opnieuw terugkeren. Met dit nieuwe middel blijven ze definitief weg.”

Klassieke huidwratte­n komen veel voor. Ongeveer 13 procent van de bevolking krijgt er ooit mee te maken. Vooral kinderen en jongvolwas­senen, met een piek tot bijna 40 procent bij schoolgaan­de jongeren van 12 tot 16 jaar. Aan de Universite­it Antwerpen loopt een klinische studie naar een nieuwe behandelin­g tegen huidwratte­n.

“Klassieke huidwratte­n – kleine, vleeskleur­ige gezwelletj­es die vooral voorkomen op handen en voeten – worden veroorzaak­t door een besmetting met het humaan papillomav­irus of HPV”, zegt Nina Redzic. “De besmetting gebeurt door direct lichamelij­k contact met een wrat of met een besmet voorwerp of besmette oppervlakt­e. Riskante locaties voor besmetting zijn kleedkamer­s, douches en zwembaden. Let wel, van het HPV-virus bestaan ongeveer tweehonder­d verschille­nde types. De twaalf HPV-types die de klassieke huidwratte­n veroorzake­n, zijn andere dan de types die tot baarmoeder­halskanker kunnen leiden.”

Pijnlijk

Goed nieuws is dat de wratjes bij twee derde van de patiënten binnen de twee tot vier jaar spontaan verdwijnen. “Dat gebeurt wanneer het afweersyst­eem in gang schiet en actief het HPV-virus gaat bestrijden”, zegt Nina Redzic. “Maar bij een derde van de patiënten blijven ze terugkomen. Dat kan te maken hebben met het virustype of met de genetische achtergron­d van de patiënt. Hardnekkig­e wratten zijn bijhun zonder vervelend. Zeker als ze zichtbaar zijn op het gezicht of de handen. Wanneer ze op de voeten voorkomen, kunnen ze ook heel pijnlijk zijn. Ik ken patiënten die al tien jaar aan het behandelen zijn, zonder resultaat. Sommigen trekken wekelijks naar de dokter om wratten te laten bevriezen of met een scalpel te laten verwijdere­n. Bovenop de dagelijkse behandelin­g met salicylzuu­r. Behoorlijk ingrijpend en frustreren­d.”

Combinatie

Er bestaan heel wat behandelin­gen, maar geen enkele is optimaal, zegt Nina Redzic. “De meeste van de bestaande behandelin­gen maken alleen de overtollig­e cellen kapot, zonder het virus zelf aan te pakken. Als alleen die cellen worden verwijderd, blijven er steeds virale deeltjes achter, en is de kans groot dat de wratjes terugkomen.”

“In onze studie gaan we na of een combinatie van het nieuwe geneesmidd­el

Nina Redzic

Doctoraats­studente

‘‘Ik ken patiënten die hun wratten al tien jaar aan het behandelen zijn, zonder resultaat.’’

Omnivirol en een behandelin­g met salicylzuu­r effectieve­r is dan een behandelin­g met alleen salicylzuu­r. Omnivirol is een antiviraal middel dat het HPV-virus kan uitschakel­en zodat de wrat niet meer terugkomt.”

WhatsApp

Redzic is op zoek naar patiënten, ouder dan 12 jaar, die in de studie willen stappen. “Jonger dan 12 jaar heeft geen zin, omdat in die categorie wratjes veeleer spontaan kunnen opzetten en weer genezen. Voor die groep kunnen we dus niet bepalen of het geneesmidd­el heeft gewerkt. Tot nog toe zijn 130 patiënten in de studie gestapt, maar voor betrouwbar­e resultaten hebben we minstens 260 deelnemers nodig.”

Deelnemen aan de studie houdt één afspraak met de onderzoeke­rs in. Daarna wordt verwacht dat het geneesmidd­el gedurende twaalf weken dagelijks wordt aangebrach­t, net als wekelijks een ontsmetten­de spray.

“De verdere opvolging gebeurt op afstand, via WhatsApp”, zegt Nina Redzic. “We vragen de patiënten om elke week een foto naar ons door te sturen zodat we kunnen zien hoe het letsel op de behandelin­g reageert.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Doctoraats­studente Nina Redzic: “Tot nog toe zijn 130 patiënten in de studie gestapt, maar voor betrouwbar­e resultaten hebben we minstens 260 deelnemers nodig.”
FOTO JORIS HERREGODS Doctoraats­studente Nina Redzic: “Tot nog toe zijn 130 patiënten in de studie gestapt, maar voor betrouwbar­e resultaten hebben we minstens 260 deelnemers nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium