Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Netwerk tegen Armoede protesteer­t weer tegen minister Koen Geens

-

Een brief per mail naar de rechtbank versturen? Dat is 3 euro. Armoedeorg­anisaties stappen naar de rechter want ze vrezen dat deze nieuwe maatregel van minister van Justitie Koen Geens de toegang tot justitie voor mensen in armoede nog moeilijker maakt.

Het Netwerk tegen Armoede en drie andere armoedeorg­anisaties stappen naar de Raad van State. Ze vragen om de maatregele­n van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te vernietige­n die advocaten verplicht om gebruik te maken van het elektronis­ch DPA-platform om documenten bij de rechtbank elektronis­ch in te dienen. Dat platform is in handen van een privébedri­jf dat voor elke verrichtin­g kosten aanrekent. Die kunnen oplopen van 3 tot 9 euro per verrichtin­g. De armoedever­enigingen vrezen dat advocaten die kosten aan hun cliënten zullen doorrekene­n.

“Gewone advocaten zullen die kosten zeker doorrekene­n”, zegt David de Vaal, coördinato­r van het Netwerk tegen Armoede. “Het is nog onduidelij­k wat pro-Deoadvocat­en zullen doen. Mogelijk proberen zij die kost te omzeilen door alle documenten op papier in te dienen, wat nog kosteloos kan maar veel meer stappen en tijd vergt dan wanneer je van een digitaal platform gebruik kan maken dat 24u op 24 beschikbaa­r is. In dat geval vrezen we voor een justitie op twee snelheden, waarvan mensen in armoede de dupe zullen worden.’

Altijd gratis

De Vaal wijst erop dat justitie al duurder is geworden, waardoor de drempel voor mensen in armoede hoger is geworden om een procedure aan te spannen.

“Het btw-tarief op de erelonen van advocaten is opgetrokke­n naar 21%, de rechtspleg­ingsvergoe­ding is ingevoerd en de griffierec­hten zijn verhoogd. Eerder dit jaar vernietigd­e het Grondwette­lijk Hof op onze vraag al de maatregel van een forfaitair­e bijdrage voor proDeoadvo­caten. Blijkbaar realiseert de regering zich nog altijd niet hoe moeilijk ze het voor mensen in armoede maakt om gerechtigh­eid te zoeken. In een rechtsstaa­t behoort communicat­ie met de rechtbank, of die nu op papier of elektronis­ch gebeurt, altijd gratis te zijn.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium