Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dé manier om Amazon en Zalando te overleven: iets speciaals en hips verkopen

Aantal ‘nichewinke­ls’ schoot voorbije tien jaar als paddenstoe­len uit de grond

-

Het is het eeuwige dilemma van elke cadeautjes­jager: ga ik voor de eenheidswo­rst van de grote (online)spelers of ga ik voor iets origineler­s bij een gespeciali­seerde kleinhande­laar? Voor wie het laatste verkiest, is er goed nieuws: het aantal trendy ‘nichewinke­ls’ is de voorbije tien jaar als paddenstoe­len uit de grond geschoten.

Terwijl de klassieke winkels het almaar moeilijker hebben tegen de ketens en de internatio­nale webshops, groeit het aantal gespeciali­seerde detailzake­n zienderoge­n. Dat blijkt uit de statistiek­en van de FOD Economie, die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen opvroeg. “De toename van speciaalza­ken is er zelfs in geslaagd de daling van de traditione­le kleinhande­l – denk aan de klassieke slager, viswinkel of drankhande­l – te compensere­n”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ. “Wie zegt dat de kleinhande­l geen toekomst meer heeft, vergist zich dus: handelaars die bewust afstand nemen van de eenheidswo­rst die nu al te veel winkelstra­ten overspoelt en zich specialise­ren in beloftevol­le niches, unieke en kwaliteits­volle producten aanbieden en inspelen op maatschapp­elijke trends, hebben nog mooie perspectie­ven.”

Christine Mattheeuws Voorzitter Neutraal Systeem voor Zelfstandi­gen

‘‘Handelaars die bewust afstand nemen van de eenheidswo­rst die nu al te veel winkelstra­ten overspoelt en die zich specialise­ren in beloftevol­le niches, hebben nog mooie perspectie­ven.’’

Onder de kerk én online

“Er komt inderdaad meer ruimte voor nichespele­rs”, zegt ook Jorg Snoeck van RetailDeta­il. “En dat is ergens logisch, naarmate de strijd tussen onlinereuz­en als Amazon, Alibaba en Zalando en de ketens verhevigt en online en fysieke winkels meer dan ooit in elkaars vaarwater komen. Doordeweek­se dingen die geen uitleg vergen, kopen we nog amper in de kleinhande­l. De kleine zelfstandi­ge die daaraan vasthoudt, heeft geen toekomst. Maar voor unieke producten die advies of service vergen, gaan we liever langs bij een specialist. In dat gat in de markt kan de kleinhande­l springen.”

Volgens de retailwatc­her heeft de digitalise­ring die trend nog versneld: “Vroeger bleef een kleine zelfstandi­ge noodgedwon­gen rond de eigen kerktoren. Dankzij een webshop en sociale media hoeft dat niet langer. En dus kan hij nu een beperkt maar gespeciali­seerd gamma aanbieden aan een groter publiek.” En dat hebben de detailhand­elaars ook begrepen: het aantal kleine onlinewink­els is in ons land gestegen van 929 in 2008 naar 4.217 eind 2017. Meer dan een verviervou­diging, dus.

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Jan en Griet van Momo.
FOTO KURT DESPLENTER Jan en Griet van Momo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium