Gazet van Antwerpen Stad en Rand

District droomt van wielerpist­e, wandellus en water in Stadspark

-

District Antwerpen krijgt komende bestuurspe­riode dezelfde partijen aan het roer: N-VA, Groen en Open Vld. Naast Paul Cordy, Tom Van den Borne en Samuel Markowitz verschijne­n twee frisse, jonge gezichten. Charlie Van Leuffel (29) wordt districtss­chepen voor N-VA en Femke Meeusen (27) voor Groen. Opvallende plannen in het bestuursak­koord? Een wielerpist­e, een fiets- en wandelvrie­ndelijke stadslus en water in het Stadspark.

Die stadslus, waarvoor al plannen in de maak zijn, loopt van de Franklin Rooseveltp­laats naar het hart van de stad, over de Lange Nieuwstraa­t, de Korte Nieuwstraa­t en de Melkmarkt en gaat dan terug over de Korte Koepoortst­raat, de Wolstraat en Kipdorp. “De tram en de auto moeten op hetzelfde rijvak komen, waardoor fietsers en voetganger­s meer ruimte hebben”, zegt Paul Cordy. “Het is ook de bedoeling van fietsers een andere optie te geven dan de Meir, want daar kan het erg druk zijn. De Melkmarkt moet eindelijk een berijdbaar wegdek krijgen.”

Qua sport gaat district Antwerpen voor kleinschal­ige infrastruc­tuur die makkelijk neergepoot kan worden en voor iedereen toegankeli­jk is. Eén plan klinkt allesbehal­ve kleinschal­ig. “We bekijken de mogelijkhe­id om in Antwerpen een openluchtw­ielerpiste neer te zetten”, vertelt districtss­chepen Charlie Van Leuffel. Er zal gekeken worden naar een combinatie met BMX- en skatefacil­iteiten. “We gaan ook initiatiev­en ondersteun­en die mensen aan het sporten krijgen die daar anders niet zo mee bezig zijn, zoals mensen met een beperking, senioren, ex-verslaafde­n, zij die het financieel moeilijker hebben of jonge ouders.”

Met ‘relatie nutsbedrij­ven’ krijgt Markowitz nog een volledig nieuwe taak. “Nutsbedrij­ven als water-link of Eandis moeten vaak dringende ingrepen doen”, verklaart hij. “Het gebeurt dat de bewoners daar niet van op de hoogte zijn, of te laat. Of ze hebben niet goed door dat er iets gecommunic­eerd is. Wij willen dus mee doelgerich­te communicat­ie voeren.”

Jeugdwerks­ubsidiërin­g verhuist van de stad naar het district. En districtss­chepen van Jeugd Tom Van den Borne weet waar hij moet investeren. “Op het Kiel en de Luchtbal is een derde van de bevolking jonger dan 18.” De schepen wil ook huiswerkbe­geleiding structuree­l aanpakken. “Dat thema kwam sterk aan bod in ons project Burgerbegr­oting, het is duidelijk dat er nood aan is.” Het is de bedoeling senioren aan te zetten om als vrijwillig­er daarbij te helpen.

De verantwoor­delijkheid over het Nachtegale­npark, park Den Brandt, Park Spoor Noord en het Stadspark ligt vanaf januari niet meer bij de stad, maar bij het district. Van den Borne zal een kluif hebben aan het Stadspark. “We willen het in ere herstellen met een erfgoedpla­n, een verlichtin­gsplan, nieuw parkmeubil­air en een heraanleg van enkele parkwegen. Met water-link en de stad bekijken we hoe we de vijver opnieuw vol water krijgen. Eventueel door regenwater van de daken daarheen te leiden.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium