Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BERENDRECH­T, ZANDVLIET, LILLO Gesprekken in het slop: N-VA wil CD&V aan boord, PRO2040 niet

- ANDREAS ROTTY (evdw)

De coalitiege­sprekken in het district Berendrech­t-Zandvliet-Lillo zitten in het slop. N-VA, met zes van de vijftien zetels, leidt de coalitiege­sprekken en heeft ondertusse­n al aan tafel gezeten met alle andere partijen. PRO2040, een burgerbewe­ging met ook sp.a-mandataris­sen, is goed voor vier zetels. CD&V, dat na zes jaar opnieuw meedeed, haalde één zitje, Vlaams Belang vier. Puur mathematis­ch heeft een coalitie N-VA en PRO2040 een tweederdem­eerderheid. “Om een zo breed mogelijke basis te hebben vinden we dat ook CD&V mee aan tafel moet”, klinkt het bij N-VA.

Drie van de vier verkozenen van PRO2040 besturen in de huidige coalitie ook mee onder de vlag van TEAM2040. Dat was zes jaar geleden een kartel van sp.a, CD&V en Open Vld, dat nu niet meer meedeed met de verkiezing­en. “Vanmorgen heeft de afgevaardi­gde van PRO2040 de coalitiebe­sprekingen verlaten. N-VA-voorzitter Rudi Sempels nodigde zowel CD&V als PRO2040 uit voor een gezamenlij­k gesprek. PRO2040 zag dat evenwel niet zitten”, aldus Marc Maes, woordvoerd­er van N-VA Polder.

“Vanaf de eerste gesprekken hebben we laten weten dat voor ons alleen een coalitie met twee mogelijk is”, zegt Zander Vliegen van PRO2040. “CD&V erbij nemen, is en blijft voor ons geen optie. Het lijkt ons gewoon een manier om PRO2040 te verzwakken, want on- ze partij zou een van de twee bestuursma­ndaten moeten inleveren. N-VA eist zowel de burgemeest­erssjerp als twee schepenman­daten op. Dit is geen weerspiege­ling van de verkiezing­suitslag.”

“Wij blijven praten met CD&V en gaan ons beraden met ons bestuur”, laat huidig districtsb­urgemeeste­r Carl Geeraerts (N-VA)weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium