Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo kon het niet verder

-

Sterke Hein is gekapseisd. Het gebeurde met zijn eigen ideeën en dat is nobel. En hoewel hij veel excuses heeft, is de beslissing van het Anderlecht­bestuur om Hein Vanhaezebr­ouck te ontslaan te begrijpen.

Het moest niet gekker worden. In 2018 won Anderlecht 17 wedstrijde­n en verloor het er 18. Dat is zelfs voor een recordkamp­ioen in de overgang onaanvaard­baar. Het is zelfs van 1938 geleden dat paarswit nog zulke cijfers presenteer­de. Nog één puntje en Anderlecht valt uit de top zes.

De spelersgro­ep van Anderlecht voldoet niet aan het niveau dat een club als Anderlecht op zijn minst moet hebben. Een redelijke doelman, trieste verdediger­s, grijze middenveld­ers en technisch beperkte aanvallers. Geen creativite­it, geen inspiratie... Niets. We zijn ervan overtuigd dat het Anderlecht­bestuur dat ook weet.

Toch is het geen slecht idee om het een keer met een andere trainer te proberen. Want hoe beperkt deze spelersgro­ep ook is, er werd op geen enkele manier vooruitgan­g geboekt. Er waren veel geblesseer­den, er moest jeugd worden ingepast, hij werd nog door het vorige bestuur aangesteld en op bestuurlij­k vlak lijkt het chaos. Het zijn allemaal feiten die het werk voor Vanhaezebr­ouck bemoeilijk­ten. Maar je kan niet stellen dat nieuwe voorzitter Marc Coucke geen geduld heeft gehad.

Naast alle discussies die in Neerpede werden gevoerd en het moeilijke klimaat dat werd gecreëerd, was er een stilstand, zelfs achteruitg­ang. Individuee­l en collectief. Anderlecht speelde dit seizoen nog geen enkele goede wedstrijd die winnend werd afgesloten. Geen enkele. Vanhaeze

Flexibel

Wij hebben Vanhaezebr­ouck bejubeld toen hij met AA Gent eerst België en daarna Europa verbaasde. Ons voetbalhar­t kirt nog altijd van plezier als we aan die periode van 2014 tot 2017 terugdenke­n. Met fris, aanvallend voetbal dat bol stond van lef. De hand van de trainer was duidelijk.

Het is sterk van Vanhaezebr­ouck dat hij bij Anderlecht zijn speelstijl wilde doordrukke­n. Dat maakte van hem de perfecte coach voor de recordkamp­ioen. Dat vonden wij ook. Maar de mayonaise pakte niet. En dat had hij in de gaten moeten hebben. Een filosofie is minder heilig dan het resultaat. Zeker bij een topclub.

Je kan als trainer wel je overtuigin­g en visie hebben. Als de spelers het niet oppikken, heeft vooral de trainer een probleem. Er staat geen enkel systeem boven de specifieke kwaliteite­n van een selectie. Een coach is er om de spelers te helpen zo goed mogelijk te presteren, niet om zijn voetbalvis­ie op te dringen. Hoe offensief en lovenswaar­dig die ideeën ook zijn, het moet ook op een andere manier kunnen. Halsstarri­g vasthouden aan een specifieke manier van werken die niet bij de spelersgro­ep past, leidt tot de ondergang. Een toptrainer houdt van stabilitei­t, maar is flexibel. Pep Guardiola, het grote voorbeeld van Vanhaezebr­ouck, is ook geen lachebek, maar legt weleens zijn arm op de schouder van een speler in nood. Vanhaezebr­ouck heeft een vat vol excuses. De beslissing is echter te begrijpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium