Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liefde is… samen brons pakken

-

De 26-jarige schoolslag­zwemster uit het West-Vlaamse SpiereHelk­ijn had gisteren afspraak met de geschieden­is. Fanny Lecluyse knalde naar de derde podiumplaa­ts op de 200 meter schoolslag in klein bad. Weliswaar geen olympische discipline, maar toch een prestatie die de ogen opent.

“De voorbije weken diende alles te wijken voor dit nummer. Eerder zwom ik op dit WK de 50 en 100 meter schoolslag. Ik haalde telkens de finale en werd zevende. Mooi allemaal, maar dat was niet het doel waarvoor ik naar China was gekomen. Ik wilde uithalen op de 200 meter schoolslag”, aldus Lecluyse, die aangaf zorgenvrij naar deze regenboogs­trijd te hebben toegeleefd. Er waren uiteraard de kriebels in de buik met haar nieuwe liefde Victor, maar er was meer. “Ik ben intussen afgestudee­rd als lerares lager onderwijs en kon daardoor de focus voluit op dit WK richten. Dat heeft zeker geholpen.”

25 jaar na Maene Fanny Lecluyse behaalde haar mooiste resultaten in een 25meterbad. Drie jaar geleden

behaalde ze op dezelfde afstand de Europese titel en eerder was ze ook al twee keer goed voor brons. Maar voor een eerste WK-medaille was het wachten tot gisteren. Meer zelfs, het is pas de tweede keer dat een Belg op een WKpodium staat. Vijfentwin­tig jaar geleden, toen het WK in klein bad in Palma de Mallorca een eerste keer werd georganise­erd, zwom Stefaan Maene naar brons op de 200 meter rugslag.

“Het was belangrijk om meteen te scoren in de reeksen, aangezien er geen halve finales werden gezwommen. De beste acht mochten meteen naar de finale. Ik haalde meteen alles uit de kast. En ja, dat kortebaanz­wemmen ligt me enorm goed. Dat heb ik te danken aan mijn keerpunten, die ik heel goed beheers”, vertelt Lecluyse, die met 2’20’’31 de op een na beste tijd in de reeksen liet optekenen. “Maar voor een medaille moest ik in de finale sneller zwemmen.” Dat deed ze ook. Ze tikte aan in 2’18’’85, haar op een na snelste tijd ooit, in de buurt van haar Belgisch record (2’18’’49). De Amerikaans­e Annie Lazor won in 2’18’’99.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? De top drie van de 200 meter schoolslag: de zilveren Amerikaans Bethany Galat, de Amerikaans­e wereldkamp­ioene Annie Lazor en Fanny Lecluyse.
FOTO'S PHOTO NEWS De top drie van de 200 meter schoolslag: de zilveren Amerikaans Bethany Galat, de Amerikaans­e wereldkamp­ioene Annie Lazor en Fanny Lecluyse.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium