Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de laatste zandstrook ontploften mijn benen bijna”

Niels Vandeputte wint na boeiende strijd eerste A-cross als belofte

- KAREL LEMMENS

Op de Scheldecro­ss in Antwerpen was er zaterdag opnieuw niemand opgewassen tegen Mathieu van der Poel. Bij de beloften was er meer spanning. Uiteindeli­jk was het Niels Vandeputte, die het met kleine voorsprong haalde op de Limburger Timo Kielich.

“Ik dacht nochtans lange tijd dat de zege er niet inzat”, geeft Vandeputte toe. “Kielich en de Fransman Benoist waren er in de eerste ronde al vandoor gegaan en hadden op een zeker moment een kloof van een twintigtal seconden uitgebouwd. Toen dacht ik eerder aan de derde plaats. Toch heb ik de moed niet opgegeven en dat heeft geloond. Plots zag ik Kielich, nadat hij in het zand een fout had gemaakt, niet zo gek ver voor me uitrijden. Dat gaf me een boost en samen met Andreas Goeman kon ik de kloof met de koplopers uiteindeli­jk dichten. In de voorlaatst­e ronde kwamen er nog enkele renners vooraan aansluiten, zodat we met een zestal de slotronde ingingen.”

Vandeputte wilde koste wat het kost op kop als eerste beginnen aan de laatste zandstrook. “Ik heb me op kop gezet en heb het tempo zo hoog opgetrokke­n dat niemand nog over mij kon komen. Tijdens het lopen in het zand heb ik alles op alles gezet. Mijn benen ontploften bijna, maar mijn plan lukte. Ik kwam met enkele lengten voorsprong uit die zandstrook en die bonus heb ik kunnen vasthouden tot aan de streep. Ik ben heel diep moeten gaan om te winnen, maar ben heel blij dat het is gelukt. Het is mijn tweede zege van het seizoen. Na een B-cross in Hoboken is dit mijn eerste zege in een A-cross. Ik had niet gedacht dat dit me in mijn eerste jaar als belofte al zou lukken. Ook voor mezelf is dit een verrassing. Bovendien is deze zege mooi meegenomen voor mijn startposit­ie in de komende weken. De zege levert me

dertig UCI-punten op en zo schuif ik alweer een paar plaatsjes naar voren. Dat is altijd mooi meegenomen.” Mallorca

Toch denkt de renner van Corendon-Circus dat hij nog niet aan de top van zijn kunnen zit. “Ik heb het gevoel dat ik nog wat progressie kan maken. Twee weken geleden kreeg ik de kans om van zaterdag tot donderdag op stage te gaan op Mallorca. Ik weet nu wel zeker dat het mij vooruit geholpen heeft. Als ik er nu in slaag mijn niveau met nog een paar procentjes op te krikken, hoop ik helemaal top te zijn tegen het BK en hopelijk ook het WK. Het enige minpunt voor mij is dat mijn examenperi­ode pas na de kerstvakan­tie valt. Het BK in Kruibeke valt daar los in. Het is afwachten welke impact dat op mij zal hebben.”

 ?? FOTO BELGA ?? Niels Vandeputte schreeuwde zijn vreugde uit toen hij zaterdag de Scheldecro­ss won.
FOTO BELGA Niels Vandeputte schreeuwde zijn vreugde uit toen hij zaterdag de Scheldecro­ss won.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium