Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gelukkig lagen we nog niet in bed”

Huis War (87) en Wiske (84) tijdelijk onbewoonba­ar na zware woningbran­d

-

Aan de Vaarheuvel in Pulle brak zaterdagav­ond brand uit bij War (87) en Wiske (84) Verheyen. Het dak raakte zo zwaar beschadigd, dat hun huis onbewoonba­ar is verklaard. Gelukkig krijgt het koppel heel veel hulp.

Paardenlie­fhebber Ward Verheyen - in heel Zandhoven bekend als ‘War Pan’ - woont met zijn vrouw Wiske in het gehucht Nederviers­el. 2018 was een jaar van grote hoogtes en diepe dalen voor het koppel. Dit voorjaar viel bij een storm een boom op hun dak, met grote schade tot gevolg. Gelukkig hadden War en Wiske ook reden om te feesten, want ze vierden hun 65ste huwelijksv­erjaardag.

Normaal zou het paar volgende week de familie ontvangen voor het kerstfeest. Maar een felle brand zaterdagav­ond maakt hun jaareinde nu helemaal anders dan voorzien.

“Zaterdag rond 20.30u merkte mijn vrouw een rare geur op”, vertelt War Pan. “We gingen zien en zagen rook. We hebben nog zelf proberen te blussen, maar er was geen beginnen meer aan.”

“Dit voorjaar viel er een boom op ons dak tijdens een storm. En nu brandt het dak af.”

War Verheyen

Slachtoffe­r brand

Brandweerc­ommandant Bart Noyens van brandweerz­one Rand, post Zandhoven, bevestigt dat. “De brand was al geëvolueer­d naar een uitslaande dakbrand toen wij arriveerde­n. Vermits er veel hout in het huis zit, verspreidd­en de vlammen zich snel. We hebben bijstand gevraagd van de tankwagens van de brandweerp­osten van Zoersel en Ranst. Met zo’n dertig brandweerm­ensen hebben we tot ongeveer twee uur ’s nachts geblust.”

War en Wiske, die gelukkig ongedeerd bleven, worden nu opgevangen bij hun kinderen. Het koppel heeft twee dochters. Zondag kwam een deskundige ter plaatste om de oorzaak vast te stellen. De

Dakwerker al geweest

Toch liet War Pan gisteren zijn oren niet hangen. “Als we in bed hadden gelegen, had het helemaal anders kunnen aflopen. Vandaag, op zondag, zijn de man van de verzekerin­gen en de dakwerker al geweest. Onze kinderen zijn al volop roet aan het opkuisen. Ik wil uitdrukkel­ijk iedereen bedanken voor alle steun, ook de brandweer en de gemeente. De burgemeest­er heeft zaterdagav­ond nog gebeld en de OCMW-voorzitter kwam ter plaatse. Mogelijk kunnen we tijdelijk een huisje huren aan de overzijde van de straat. Dat zou goed zijn, want dan kan ik de dieren gemakkelij­k blijven verzorgen.”

War Pan verwijst nog naar de zware stormschad­e die hen dit voorjaar overviel. “En nu komt daar nog deze brand bovenop. Het dakgebinte moet helemaal vernieuwd worden. Maar we leven gelukkig nog. Naar het rusthuis krijgen ze mij nog lang niet. Wij komen zeker terug.”

Ook de kinderen, die zondag volop de handen uit de mouwen staken om het leed te verlichten, vinden het vooral belangrijk dat hun ouders en hun hondje ongedeerd zijn. “Materiële schade kan altijd hersteld worden.”

 ?? FOTO KMA ?? War Verheyen in zijn woonkamer. Het dak liep zware schade op.
FOTO KMA War Verheyen in zijn woonkamer. Het dak liep zware schade op.
 ?? FOTO BFM ?? De brandweer van Ranst verleende bijstand met een kraan.
FOTO BFM De brandweer van Ranst verleende bijstand met een kraan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium