Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duitsland sleept stokoude nazi’s voor rechter

- ANNELIES ROOSE

Maar een bijzonder klein deel van de nazi-oorlogsmis­dadigers heeft ooit moeten boeten voor hun gruweldade­n in de Tweede Wereldoorl­og. Van de geschatte 200.000 nazi’s zijn er tot nu slechts 6.656 veroordeel­d. De straffeloo­sheid is veel groter dan doorgaans wordt aangenomen, concludeer­t de Britse historica Mary Fulbrook in nieuw onderzoek. Pas de jongste jaren probeert Duitsland de laatste, intussen stokoude nazi’s alsnog voor de rechter te brengen, zoals nu gewezen kampbewake­r Johann Rehbogen.

Hij is 95, Johann Rehbogen. En hoewel de wreedheden die hij beging al zeven decennia achter ons liggen, heeft dat Duitse rechters niet tegengehou­den om de man alsnog ter verantwoor­ding te roepen. De feiten waar hij momenteel samen met vier andere beklaagden voor terechtsta­at, zijn niet min. Rehbogen wordt beschuldig­d van medeplicht­igheid

Christophe Busch

Directeur Kazerne Dossin in Mechelen en genocide-expert

“Vandaag wordt een ‘dader’ helemaal anders gedefiniee­rd. Vroeger waren dat enkel hoge officieren van de SS. Er was geen sprake van dat een bedrijfsle­ider die gevangenen tewerkstel­de, ook schuld kon dragen.”

aan de dood van een groot deel van de naar schatting 60.000 gevangenen van het concentrat­iekamp Stutthof in Noord-Polen, waar hij van juni 1942 tot 1944 als bewaker werkte. Onder zijn slachtoffe­rs waren Poolse gevangenen, maar vooral Joden.

De hoge leeftijd van Rehbogen is een struikelbl­ok voor het proces. Afgelopen vrijdag moest het voor onbepaalde tijd worden stopgezet, omdat de beklaagde acute hart- en nierproble­men had gekregen. Sinds de start van de hoorzittin­gen, afgelopen dinsdag, was Rehbogen al elke dag in een rolstoel voor de rechter verschenen. Vrijdag moest hij in allerijl naar het ziekenhuis worden overgebrac­ht. Een woordvoerd­er liet daar zelfs uitschijne­n dat “de patiënt er naar verwachtin­g niet meer bovenop zal komen”.

Geen Adolf Hitler

In vergelijki­ng met beruchte nazi-oorlogsmis­dadigers als Adolf Hitler, Heinrich Himmler en Joseph Goebbels was Rehbogen een kleine garnaal. Hij was geen brein achter de uitroeiing­skampen, hij voerde uit wat anderen hem opdroegen. Tot een aantal jaar geleden werden bewakers met een profiel als dat van hem slechts zelden voor de rechter gesleept. Dat dit nu toch gebeurt, is vrij nieuw.

Dankzij berekening­en door Mary Fulbrook, professor Duitse geschieden­is aan het gerenommee­rde University College in Londen, zijn er nu concrete cijfers op de uitzonderl­ijkheid geplakt. In haar nieuwste boek

Reckonings: Legacies of Nazi Persecutio­n and the Quest for Justice,

De Optelsom: Erfenissen van de Nazivervol­ging en de Zoektocht naar Gerechtigh­eid in het Nederlands, toont Fulbrook aan dat tussen 1946 en 2005 slechts 140.000 onderzoeke­n zijn gevoerd naar de geschatte 200.000 nazi-daders. En die hebben tot slechts 6.656 veroordeli­ngen geleid. Anders gezegd: slechts iets meer dan 3% van alle nazi-misdrijven zijn door een rechter beoordeeld.

Een groot deel van de verklaring voor dit lage cijfer ligt volgens Christophe Busch, genocide-expert en directeur van de Kazerne Dossin in Mechelen, bij de invulling van het begrip ‘dader’. “Vandaag wordt een ‘dader’ helemaal anders gedefiniee­rd dan vroeger”, zegt hij. “Vroeger werden enkel hoge officieren van de SS, de directe verantwoor­delijken, als ‘dader’ gecataloge­erd. Er was geen sprake van dat bijvoorbee­ld een bedrijfsle­ider die gevangenen tewerkstel­de, ook schuld kon dragen. Het proces tegen John Demjanjuk in 2011

heeft veel veranderd. Sindsdien is het aantal potentiële beklaagden, en dus ook het aantal processen, fors opgevoerd.”

(zie

Verlammend­e schaamte

kaderstuk)

“De grote moeilijkhe­id is echter dat veel van de beklaagden intussen stokoud zijn geworden”, zegt Mary Fulbrook. “Met als gevolg dat er nu dus een race tegen de klok aan de gang is om de langst levende nazi’s nog te kunnen berechten voor ze sterven. Waarom die race niet vroeger is begonnen? Achteraf is het altijd gemakkelij­k om te zeggen dat iets het best anders was aangepakt. De Duitsers waren er gewoon niet klaar voor. Jarenlang zijn ze overmand geweest door een verlammend­e schaamte, die hen ervan weerhouden heeft om onmiddelli­jk politiek en juridisch in actie te schieten. Ze raakten niet verder dan hun schoolkind­eren elk jaar een voormalig kamp te laten bezoeken, om hen te doen begrijpen “dat dit nooit meer mag gebeuren”. Vergeet ook niet dat er tijdens de eerste decennia na de Tweede Wereldoorl­og nog veel politiemen­sen, magistrate­n en legeroffic­ieren werkzaam waren die een rol in het Derde Rijk hadden gespeeld. Zij hielden veel tegen.”

Als Rehbogen schuldig wordt bevonden, kijkt hij aan tegen een gevangenis­straf van vijftien jaar. Maar door zijn gezondheid­sproblemen is de kans klein dat hij uiteindeli­jk ook maar een dag in de cel zal doorbrenge­n. Als een dokter een negatief advies geeft, kan het zelfs gebeuren dat het proces voortijdig afgesloten wordt, en hij zelfs niet wordt veroordeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium