Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deze mannen werden wel veroordeel­d

-

Neurenberg: 24 kopstukken

In november 1945, al heel snel na het einde van de Tweede Wereldoorl­og, zijn in de Duitse stad Neurenberg de bekende gelijknami­ge processen van start gegaan. Ze worden algemeen beschouwd als belangrijk beginpunt van het internatio­naal strafrecht. Het eerste en bekendste Neurenberg-proces werd gevoerd tegen 24 kopstukken van het naziregime, onder wie Hermann Göring, de leider van de Luftwaffe, en Rudolf Hess, de propaganda­minster van het Derde Rijk. Van de 24 beklaagden kregen elf de doodstraf. Drie werden tot een levenslang­e gevangenis­straf veroordeel­d, vier kregen gevangenis­straffen tot twintig jaar, drie werden vrijgespro­ken, en de overigen wisten te ontsnappen of maakten tijdens het proces een einde aan hun leven. Na het eerste proces zijn nog verschille­nde vervolgpro­cessen gehouden tegen in totaal 177 beklaagden, onder wie onder meer artsen, juristen, leden van de politie, industriël­en en bankiers.

2011: John Demjanjuk, ondanks bewijzen

In 2011 is de toen 91-jarige John Demjanjuk, oud-bewaker van vernietigi­ngskamp Sobibor in Polen, na een proces van bijna drie jaar veroordeel­d tot vijf jaar cel, voor zijn betrokkenh­eid bij de moord op meer dan 28.000 Joden. Opmerkelij­k aan het proces was dat Demjanjuk werd veroordeel­d zonder expliciet bewijs van specifieke misdrijven. De rechtbank oordeelde dat elk personeels­lid van het kamp bij de oorlogsmis­daden betrokken was geweest.

2015: Oskar Groening, de ‘boekhouder’

Het historisch belang van het proces tegen John Demjanjuk kan niet worden onderschat, omdat het een kantelpunt betekende. Zijn veroordeli­ng gaf aanleiding tot het heropenen van zo’n vijftig oude dossiers van andere voormalige bewakers. In april 2015 startte het eerste proces dat daaruit voortvloei­de, tegen de toen 94-jarige Oskar Groening. Hij stond beter bekend als de ‘boekhouder van Auschwitz’, een bijnaam die verwees naar zijn taak om de gestolen goederen van de slachtoffe­rs in het kamp te sorteren en te registrere­n. Groening werd veroordeel­d tot een gevangenis­straf van vier jaar. Hij bekende morele schuld en vroeg vergiffeni­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium