Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw Brexit-referendum niet langer uit te sluiten

Theresa May haalt zwaar uit naar ex-premier Blair wegens pleidooi in Brussel voor tweede ‘people’s vote’

-

Het is in Londen tot een bitse woordenwis­seling gekomen tussen Theresa May en haar voorganger Tony Blair. May pikt het niet dat Blair in Brussel achter haar rug een pleidooi ging houden voor een nieuw referendum over de Brexit.

“Dat Tony Blair naar Brussel gaat en daar onze onderhande­lingen ondermijnt door voor een tweede referendum te pleiten is een belediging voor de positie die hij ooit heeft bekleed en voor het volk dat hij ooit heeft gediend.” Met die in vitriool gedrenkte mededeling van Downing Street 10 haalde Theresa May ongewoon hard uit naar haar voorganger, Tony Blair, die almaar openlijker campagne voert voor een tweede ‘people’s vote’ over de Brexit. Volgens de nu 65-jarige Blair, Labour-premier van

1997 tot 2007, is een nieuw referendum de enige optie om de huidige impasse te

doorbreken. “Nu heeft de regering nergens controle over”, zei Blair. “Niet over de agenda, niet over de uitkomst, en al zeker niet over wat er gebeurt na de uitkomst.” Een maand geleden had Blair ook al zwaar uitgehaald naar het voorakkoor­d met de EU, dat hij toen omschreef als “een capitulati­e, geen compromis”.

Britse humor

May verloor er even haar spreekwoor­delijke flegma bij: “Te veel mensen willen het Brexit-proces saboteren om hun eigen politieke belangen te verdedigen in plaats van het nationaal belang te dienen.” Zelf blijft ze naar eigen zeggen vechten voor “een goed akkoord voor het Verenigd Koninkrijk”. Blair sloeg terug door erop te wijzen dat het “niet onverantwo­ord of beledigend is om een alternatie­f te formuleren dat een oplossing dichterbij kan brengen”. Maar welke vraag hij dan precies in een referendum wil voorleggen, blijft onduidelij­k.

Professor Hendrik Vos, Europakenn­er van de UGent, volgt het schouwspel met open mond. “Wat zich dezer dagen in Londen afspeelt, met een premier en een expremier die elkaar in de haren vliegen, is écht ongezien. In het Britse parlement zijn we wel pittige debatten gewoon. Maar die zijn altijd doorspekt met die typisch Britse humor en zelfrelati­vering en gekruid met veel theater. De laatste tijd is de toon echter bitter en giftig, wat bewijst hoe erg de Brexit dit land verscheurt. Je hebt zij die in de EU willen blijven, zij die eruit willen met een deftige regeling, zij die ijveren voor een harde en nu gaan er ook almaar meer stemmen op voor een tweede referendum. De kakofonie is compleet.”

Times

no deal

“Zelfs risico op burgeroorl­og”

Toch is de geest uit de fles. Het gezaghebbe­nde weekblad noemt een tweede ‘people’s vote’ “de enige uitweg”. En in zijn zondagsedi­tie schrijft

dat David Lidington, een van de luitenants van May, achter haar rug de oppositie heeft gepolst over een tweede referendum. Nog altijd volgens de krant zou haar kabinetsch­ef Gavin Barwell een nieuw referendum zien als “de enige realistisc­he optie”. Iets wat Barwell via Twitter ontkende: “Ik ga vandaag enkele uren werken (en daar hoort de planning van een tweede referendum niet bij) en dan de kerstboom opzetten.”

“Ik betwijfel trouwens of zo’n tweede referendum iets kan oplossen”, zegt professor Vos. “Want wat als de Britten weer nipt kiezen voor een Brexit? Dan zijn we terug waar we nu staan: nergens. Hoe dit moet aflopen? Ik durf geen enkel scenario uit te sluiten. Zelfs niet het risico op burgeroorl­og, wanneer sommigen de gemoederen zouden opzwepen.

Nee, ik zie dit echt niet goed aflopen.”

The Economist

The

 ?? FOTO AP ?? Ex-premier Tony Blair.
FOTO AP Ex-premier Tony Blair.
 ?? FOTO AFP ?? Premier Theresa May.
FOTO AFP Premier Theresa May.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium