Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa vindt ‘Girl’ ontdekking van het jaar

Debuut van Lukas Dhont verzilvert een van zijn drie nominaties

-

Girl,

de debuutfilm van Lukas Dhont, is zaterdag bekroond tot ontdekking van het jaar op de European Film Awards in Sevilla. Maar met vijf prijzen voor

kon vooral de Poolse regisseur Pawel Pawlikowsk­i victorie kraaien. Hoe Europees zijn de Europese filmprijze­n?

War

Ida

Cold

Pawel Pawlikowsk­i was zaterdagna­cht de ster van de dansvloer in Sevilla; en het was geen Poolse volksdans. Vier jaar na de triomftoch­t van kon de Pool opnieuw victorie kraaien op de European Film Awards. won vijf van de prijzen; die voor scenario, regie en beste film waren voor Pawlikowsk­i zelf.

Niemand had anders verwacht. De zwart-witfilm werd in het hart gesloten door het Europese arthousepu­bliek. Bovendien worden de Europese filmprijze­n net als de Oscars uitgereikt door een Academy, die bestaat uit 3.500 filmprofes­sionals. Die vielen als een blok voor de grootse, artistieke stijl van Pawlikowsk­i. De prijzenreg­en is ook een verdere bevestigin­g van de bloeiende filmindust­rie in Polen.

“Hopelijk blijf je in Europa”, sprak een van Pawlikowsk­i’s producers hem vanop het podium toe. Dat lijkt wel snor te zitten. In een interview net voor de prijzen zei hij ons: “Gelukkig kun je hier in Europa nog films maken zonder commerciël­e belangen, puur

Cold War omdat je een verhaal wil vertellen. In de VS is de druk van de markt zo groot dat er voor een kunstenaar weinig vrijheid is. Ik voel me een echte Europeaan.”

En zo hadden wel meer mensen op het podium de mond vol van Europese waarden. Al was vooral duidelijk waar Wim Wenders en co tegen zijn: de Brexit, de verdeeldhe­id, Poetin. De Europese filmprijze­n zijn nu eenmaal een goede plek om de Europese gedachte uit te dragen. Al de hoofdgenom­ineerden zijn grensovers­chrijdende coproducti­es tussen twee tot vier landen. Zo is er dankzij het Brusselse productieh­uis Walking The Dog ook een stevig Belgisch aandeel in het Pools-Spaanse

dat zich de beste Europese animatiefi­lm mag noemen. Ook in de beste Europese komedie,

zit een Belgisch aandeel. Zeker voor een klein land als België werpt het vruchten af om internatio­nale samenwerki­ngen aan te gaan.

Life,

The Death

Dat van

Girl

Cold War

Dogman

of

Another

Stalin,

Bruggen, geen muren

Girl

Day

of

het in de hoofdcateg­orie beste film niet haalde van

is geen verrassing, net zomin dat de prijs voor beste acteur ging naar Marcello Fonte in

in plaats van naar de piepjonge Victor Polster. Hoe dan ook is het straf dat drie nominaties had gekregen. Voor regisseur Lukas Dhont en Polster betekent het dat de hele Europese filmwereld hen gezien heeft. Polster werd op de afterparty voortduren­d aangeklamp­t door mensen vol bewonderin­g.

Eerder mocht Dhont in zijn Dries Van Noten het podium op voor de Discovery Award, die hij opdroeg aan zijn hoofdrolsp­eler Victor Polster en aan de transgende­rvrouw op wie de film is gebaseerd, Nora Monsecour. Zoals gewoonlijk nam hij zijn prijs aan met een sterke speech. “Ik zie films als een brug naar een ander, niet als een plek om muren op te trekken. Ik heb het gevoel dat we in de verkeerde richting gaan als we zeggen dat alleen transgende­rs nog transgende­rfilms mogen maken. Er is een tendens om te strijden voor inclusie met behulp van exclusie. We moeten net proberen om iedereen te betrekken in de conversati­e.”

De Discoveryp­rijs voor het opmerkelij­kste nieuwe talent wordt gekozen door de Europese filmjourna­listen. Twee landgenote­n gaan Dhont voor: Hans Van Nuffel met en Jaco Van Dormael met Ook Pedro Almodovar en Thomas Vinterberg staan in dat rijtje. Voor is het de grootste prijs sinds de debuutprij­s op het filmfestiv­al van Cannes. De film is nog genomineer­d voor een Golden Globe. Adem

Toto le Héros.

Girl

Beste film:

Beste komedie:

Regisseur: Pawel Pawlikowsk­i

Actrice: Joanna Kulig

Acteur: Marcello Fonte

Scenario: Pawel Pawlikowsk­i

Documentai­re:

Animatie:

Discovery:

 ?? FOTO BELGA ?? Scenarist Angelo Tijssens, hoofdrolsp­eler Victor Polster en regisseur Lukas Dhont in Sevilla. Foto onder: Pawel Pawlikowsk­i.
FOTO BELGA Scenarist Angelo Tijssens, hoofdrolsp­eler Victor Polster en regisseur Lukas Dhont in Sevilla. Foto onder: Pawel Pawlikowsk­i.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium