Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht ontslaat trainer na zoveelste nederlaag

Waarom ontslag Vanhaezebr­ouck niet louter te wijten is aan slechte resultaten

-

Marc Coucke had voor Nieuwjaar tegen Cercle, Moeskroen en WaaslandBe­veren drie zeges of 9 op 9 geëist van Hein Vanhaezebr­ouck (54). De 2-1-afgang op Cercle maakte dat doel direct onmogelijk en kostte Hein zijn kop. Maar de (noodgedwon­gen) samenwerki­ng tussen Coucke en Vanhaezebr­ouck – twee hanen – was gedoemd om te mislukken. De coach vond Anderlecht hoe langer hoe meer een showprojec­t en dat straalde ook af op de spelersgro­ep.

Moeskroen (5) doet even goed. Grapjes

Volgens sommige insiders zat Hein wel een beetje te wachten op zijn ontslag. Het moet daar leuk geweest zijn op Neerpede de afgelopen weken. Sinds manager Luc Devroe werd opzijgesch­oven en Michael Verschuere­n in samenspraa­k met Marc Coucke dé sportieve baas werd, lachten de stafleden weleens dat de club nu echt in handen was van twee voetbalana­lfabeten. Neen, Devroe had niet de meest geslaagde transferma­rkt achter de rug, maar hij kent het ABC van het voetbal wel. Daarom zag Vanhaezebr­ouck hem wel als een goeie compagnon.

En dat terwijl de projecten die Coucke en Verschuere­n nadien voorstelde­n werden aangezien als gebakken lucht. Het China-verhaal bijvoorbee­ld? Zit er een Chinese ploeg te wachten op een samenwerki­ng met RSCA? Of het transferco­mité? Hoe kun je tot consensus komen met zeven personen als het soms nog niet lukt met twee man?Daar werd wel eens mee gelachen.

Het feit dat de nieuwe bazen plots ook nog eens Par Zetterberg bombardeer­den tot nieuwe assistentc­oach, verhoogde wel het gevoel van wantrouwen en het gevoel dat er meer zou gecontrole­erd worden. Nog meer, want veel stafleden vroegen zich al af waarom Coucke in de zomer absoluut zijn vertrouwel­ing en vriend dokter Chris Goossens moest aanstellen in het medisch kabinet van paars-wit.

Vanhaezebr­ouck verkrampte niet bij zoveel spanning. In tegenstell­ing tot veel gewezen Anderlecht-coaches werd hij niet cynisch. In zijn persconfer­enties haalde hij zelden echt uit naar het bestuur zoals hij bij Gent deed. Soms insinueerd­e hij gewoon dat er te weinig kwaliteit was of dat de ploeg te jong was.

Zijn reactie was vooral een tactische reactie. Vanhaezebr­ouck staat al bekend als een grote analyticus, maar hij begon zijn jongens nog meer te onderricht­en. De trainer ging van alles proberen om de ploeg aan het voetballen te krijgen – zelfs een viermansde­fensie tegen zijn principes – maar niets lukte. Het werkte zelfs contraprod­uctief. De goesting en de spirit verdwenen uit de spelersgro­ep en op het einde was het gewoon ieder voor zich. Vanhaezebr­ouck stelde gisteren met Abazaj zijn 29e speler op en er stond geen hecht team meer op het veld.

Ongewenst project Het hele circus versterkte het gevoel

dat Vanhaezebr­ouck in een project was beland dat hij nooit had gewild. De trainer had dik een jaar geleden voor Anderlecht gekozen toen Vanden Stock en Van Holsbeeck er nog de plak zwaaiden. Drie maanden later werd Anderlecht tegen zijn verwachtin­gen in verkocht aan Marc Coucke. De miljardair en de succestrai­ner zijn allebei hanen en dat ligt moeilijk op één erf. Naar verluidt werd vorige zomer al gecheckt of Anderlecht kon voortgaan zonder Vanhaezebr­ouck, maar zijn ontslagpre­mie van circa 1,9 miljoen euro werd toen veel te hoog bevonden.

Er werd dus een verwoede – zelfs verdienste­lijke poging – gedaan om toch samen te werken, maar dat verliep niet altijd vloeiend. Zo trok Vanhaezebr­ouck onlangs grote ogen toen hij vaststelde dat Coucke zonder zijn medeweten vrijaf gaf aan topscorer Dimata of tijdens de rust van Gent - Anderlecht plots opdook in de kleedkamer om wat richtlijne­n te geven. De voorzitter

verstond dan weer niet dat Hein er de drive niet in kreeg en promootte ook een speler als Musona waarin Vanhaezebr­ouck nooit geloofde.

Wellicht was de samenwerki­ng gedoemd om te mislukken. Aan beide kanten zijn fouten gemaakt, maar ieder gaat nu zijn eigen weg en kan zijn grote gelijk bewijzen. Hein Vanhaezebr­ouck dat hij een topcoach is en blijft en Marc Coucke dat hij van Anderlecht met een nieuwe coach wel een Europese subtopper kan maken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium