Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waasland Beveren zet Antwerp met voetjes op de grond

Thuisverli­es tegen Waasland-Beveren zet iedereen met voeten op de grond

- GERT GYSEN, DIEDERIK GEYPEN, STIJN DRUANT

Kijk naar de statistiek­en van de wedstrijd van afgelopen zaterdag. 70 procent balbezit, 19 doelpoging­en, 14 corners, 21 vrije trappen. Maar ook slechts twee pogingen binnen het kader. Antwerp was zaterdag oppermacht­ig in het balbezit, maar kon dat niet verzilvere­n. “Die efficiënti­e is echt een minpunt.”

Trainer Laszlo Bölöni is van nature al een kritisch persoon. En dus was hij zaterdag niet tevreden. “Als de inspiratie, de offensieve efficiënti­e en de offensieve agressivit­eit er niet zijn, dan kan je met één counter of één corner geklopt worden. We mochten 25 keer een voorzet trappen zonder dat er gevaar uit kwam. Ligt het dan aan de man van de voorzetten? Is de aanvaller te statisch? Of komt het door de kwaliteit van de tegenstand­er? Het zal een beetje van alles zijn.”

Antwerp liet het op die manier na om een zéér goede zaak te doen in het klassement. Nagenoeg de volledige top zes verloor punten. Maar de Great Old deelde in de malaise. “Ik zeg het al een heel seizoen: onze positie is fragiel. Dat toont een match als deze nogmaals. We moeten op de top van ons kunnen spelen om in de top van het klassement te kunnen meedraaien”, zei Bölöni.

Het is niet de eerste keer dat Laszlo Bölöni een gebrek aan efficiënti­e voorin aanhaalt als een probleem. In de thuiswedst­rijd tegen Kortrijk op speeldag 2 kreeg Antwerp 23 kansen, maar bleef het steken op een gelijkspel. Thuis tegen Lokeren (2-1-winst) speelde het een zeer sterke wedstrijd, maar was Bölöni na de wedstrijd verrassend kritisch voor het gebrek aan efficiënti­e in zijn ploeg. Zaterdag bleek waarom. Want het is nu duidelijk dat je een wedstrijd met 70 procent balverlies ook gewoon kan verliezen. “Dat gebrek aan efficiënti­e is ons negatieve punt”, besefte ook Dylan Batubinsik­a. “Op corners en stilstaand­e fases slagen we er niet in om te scoren. Nochtans heeft geen enkele ploeg zo veel duelkracht als wij. Ik heb er geen verklaring voor. Misschien zijn onze looplijnen niet goed genoeg? Of werken we niet scherp genoeg af? Het is hoe dan ook een werkpunt.”

Bosuil-complex

Door dit verlies lijkt het Bosuil-complex van vorig seizoen weer terug te zijn. Antwerp pakte drie op twaalf in de laatste vier thuiswedst­rijden. Een structuree­l probleem of toeval? “Niets is toeval”, zei Laszlo Bölöni. Op verplaatsi­ng verloor Antwerp dit seizoen nog maar één keer: tegen Sint-Truiden. Thuis nu al drie keer: tegen Genk, Sint-Truiden en Waasland-Beveren. “Het probleem van vorig seizoen herhaalt zich”, stelde Dylan Batubinsik­a. “Toen konden we thuis ook heel moeilijk winnen. Als we ver willen geraken in deze competitie, moeten we de thuismatch­en overheerse­n.”

Maar waar ligt het dan aan, dat thuiscompl­ex? Is de druk te groot? Heeft het te maken met een gebrek aan vertrouwen als het even minder loopt? Simen Juklerod vond dat we het niet te ver moeten zoeken. “Het heeft niets met een gebrek aan zelfvertro­uwen te maken, want we hebben een goede ploeg en staan goed. Zaterdag had het gewoon te maken met het feit dat we niet eerst scoorden, anders was het zeker 3-0 of zelfs 4-0 geworden. Maar het is wel een feit dat dit ons tweede thuisverli­es op een rij is. Eerst Sint-Truiden, nu Waasland-Beveren. Dat de druk te groot is? Nee, we scoorden gewoon niet.” Hadden we al gezegd dat het gebrek aan efficiënti­e een probleem is bij Antwerp?

“Als de inspiratie, offensieve efficiënti­e en offensieve agressivit­eit er niet zijn, kan je met één counter of corner geklopt worden.” Laszlo Bölöni Coach Antwerp

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium