Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitater De Lokomotief naar Spanje

Ivo en Pascale Gahler geven stuur van De Lokomotief over aan Amsterdams koppel Kenny en Lisa Chen

- PATRICK VAN DYCK

Ruim zestien jaar baatten Ivo Gahler (53) en zijn vrouw Pascale (44) frituur De Lokomotief uit in de Heuvelstra­at in Boechout. “Mijn lichaam is op”, bekent Ivo. Samen met zijn vrouw trekt de Boechoutse friturist naar Spanje. Kenny (37) en Lisa (36) Chen nemen over.

“Als je te horen krijgt dat je met je huidige werkritme over een jaar geen stylo meer kan vasthouden van de spierpijn, kan je twee dingen doen. Koppig verderdoen of luisteren naar je verstand en ophouden met te werken in het helse tempo dat je als gewoon bent gaan beschouwen.”

Met deze openingszi­n begroet Ivo Gahler ons in zijn frituur. Een plek die hij enorm zal missen. “De Lokomotief is mijn kindje. Eén keer kreeg ik de Horeca Award voor beste frituur van België en vijf keer eindigde ik in de top drie. Daar ben ik best wel trots op.”

Al schuilt hierin ook een gevaar. “De prijzen geven je een enorme boost en voor je het beseft ben je jezelf voorbij aan het hollen. De vraag of je lichaam nog kan vol-

Ivo Gahler

De Lokomotief

“Ik heb gans mijn leven nooit minder dan 17 uur per dag gewerkt.”

gen, stel je niet.”

Het Kiekenkot in Antwerpen

Volgens Ivo is werken in de horeca de meest onderschat­te job. “Wat wij doen, is niets meer of minder dan topsport.” Voorheen baatte Ivo twintig jaar Het Kiekenkot uit op de Grote Markt in Antwerpen. “Ik heb gans mijn leven nooit minder dan zeventien uur per dag gewerkt. Ik moet nu luisteren naar mijn lichaam. Het is genoeg geweest.”

Ivo trekt met zijn echtgenote, naar het Spaanse Torrevieja. “Eerst gaan we er wat uitrusten. Daarna gaan we waarschijn­lijk aan de slag als conciërge in

een complex van vakantiewo­ningen”, klinkt het. Amsterdam

Kenny en Lisa Chen trekken dan weer van Amsterdam naar Boechout. “Om in De Lokomotief frietjes te baken”, glimlacht het sympathiek­e koppel. Het duo heeft al een inloopperi­ode van enkele dagen achter de rug. “De mensen zijn hier vriendelij­k en beleefd”, vertelt Kenny. “In Amsterdam gaat het er ruwer en luidruchti­ger aan toe.”

Of hard werken hen niet afschrikt? “Dat deden we in Nederland ook al. We baatten er enkele jaren een frituur en een cateringbe­drijf uit.” Het koppel gaat, samen met hun twee kinderen Jiaying (8) en Lena (3), boven de frituur wonen. “Lena gaat hier net naar school in Boechout. Ook zij werd goed ontvangen. Dat loopt wel goed.”

Ivo geeft toe dat hij wel wat geluk heeft gehad met zijn opvolgers. “Via kennissen kwamen we bij Kenny en Lisa terecht. Ik ben ervan overtuigd dat De Lokomotief in goede handen is.” Volgens hem is er ook nog toekomst in het uitbaten van een frituur. “Wie kwaliteit levert, vriendelij­k is en zorgt voor een goede hygiëne heeft succes. Maar dan moet je wel bereid zijn hard te werken. Niet iedere Vlaming loopt nog warm om veel uren te kloppen.”

De nieuwe uitbaters willen een even sterk parcours rijden als Ivo. “We hebben er alleszins veel goesting in”, weet Kenny. “En ik heb een vrouw die me uitstekend helpt. Niet onbelangri­jk aan de start van een zware rit.” Ook Ivo is er gerust in. “Ik ben van plan over enkele jaren eens binnen te springen om hier een frietje te komen eten.”

Volgende zondag bakt Ivo zijn laatste frietjes in De Lokomotief. “Dat zal best een emotionele dag worden. Er gaan zeker en vast wat tranen vloeien.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Lisa en Kenny Chen met Ivo Gahler voor frituur De Lokomotief. “De zaak is in goede handen.”
FOTO PATRICK VAN DYCK Lisa en Kenny Chen met Ivo Gahler voor frituur De Lokomotief. “De zaak is in goede handen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium