Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En wéér is de planeet niet gered

- ANNELIES ROOSE

Het heeft een dag langer geduurd dan gepland, maar na meer dan twee weken onderhande­len hebben de 196 landen die verzameld waren op de VN-klimaattop in het Poolse Katowice afgelopen weekend een akkoord bereikt. Is de planeet nu eindelijk gered? “Helaas alwéér niet”, zeggen experts. “Maar een mislukking is het akkoord nu ook weer niet geworden.” 1. Wat staat er precies in het akkoord?

De 196 landen hebben een draaiboek van 133 pagina’s uitgewerkt. Drie jaar geleden is in Parijs afgesproke­n dat alle landen tegen 2020 een streng klimaatpla­n moeten indienen. Volgens Peter Wittoeck, de Belgische hoofdonder­handelaar in Katowice, wordt met het draaiboek “een niet onbelangri­jke stap voorwaarts” gezet. “Tot nu werden vele verschille­nde methoden en statistiek­en gebruikt om de uitstoot van broeikasga­ssen te meten en om erover te rapportere­n”, zegt hij. “Met het draaiboek belooft er eindelijk meer uniformite­it, duidelijkh­eid en transparan­tie te komen.”

2. Waarom kwam het akkoord er zo moeizaam?

Veel heeft te maken met het feit dat er unanimitei­t vereist was om een akkoord te kunnen sluiten. Anders gezegd: álle 196 aanwezige landen moesten zich achter het draaiboek scharen. Het was voor de onderhande­laars een huzarenstu­k om die unanimitei­t te bereiken. Grote landen als Rusland en de VS, en olielanden als Koeweit en Saoedi-Arabië, stonden bijvoorbee­ld sterk op de rem. Ook Brazilië en zelfs conferenti­evoorzitte­r Polen werkten tegen.

3. Wat zijn de zwakke plekken?

Milieuvere­nigingen en klimaatwet­enschapper­s zijn teleurgest­eld in het akkoord, omwille van het “totale gebrek aan ambitie”. “Het meest recente VN-klimaatrap­port heeft aangetoond dat de klimaatver­andering moet worden beperkt tot maximaal 1,5 graden Celsius tegen het einde van de eeuw”, zegt Laurien Spruyt van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). “Maar de huidige doelstelli­ngen zullen ons naar een opwarming van meer dan drie graden Celsius leiden.” De Belgische klimaatexp­ert JeanPascal Van Ypersele (UCL), ooit ondervoorz­itter van het VN-klimaatpan­el, benadrukt dan weer dat het handboek niet zo volledig op punt staat als de meeste onderhande­laars doen uitschijne­n. “Het verfijnen zal pas op de klimaattop volgend jaar gebeuren.”

4. Wat was de rol van België in het akkoord?

Ons land telt vier ministers die bevoegd zijn voor het thema, maar noch federaal minister Marie-Christine Marghem (MR), noch Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V), Waals minister Carlo Di Antonio (CDH) of Brussels minister Céline Fremault, heeft op de onderhande­lingen kunnen wegen. Een kleine dertig landen, verenigd in de zogenoemde high ambition coalition, hebben de oproep gelanceerd om de klimaatpla­nnen drastisch te verbete- ren. België heeft de oproep echter niet mee onderteken­d, omdat de Vlaamse regering op de rem stond. Ze wil eerst het energie- en klimaatpla­n van de federale regering afwachten. Jean-Pascal Van Ypersele beschouwt deze politieke houding “niet bepaald als een teken van respect” voor de 75.000 mensen die begin deze maand opstapten tijdens de grootste klimaatbet­oging ooit in ons land. Greenpeace vindt dat ons land door zijn gebrek aan ambitie “een verpletter­ende historisch­e verantwoor­delijkheid draagt”.

5. Wat moet er nu gebeuren?

Om onze planeet nog te ‘redden’, moét de klimaatver­andering worden beperkt tot maximaal 1,5 graden Celsius tegen het einde van de eeuw. “De ambities moeten worden opgeschroe­fd”, zegt Laurien Spruyt van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). “Hopelijk zal Europa de komende maanden een leidende rol opnemen, door een ambitieus energie- en klimaatpla­n uit te werken dat in lijn ligt met de recentste wetenschap­pelijke inzichten.” VN-secretaris-generaal António Guterres benadrukte op het einde van de klimaattop dan weer zijn plannen om de komende maanden alles in het werk te stellen opdat zo veel mogelijk landen zich aansluiten bij de high ambition coalition. Hij plant daartoe in september in New York alvast een speciale klimaattop.

Jean-Pascal Van Ypersele

Belgische klimaatexp­ert

“Dat België de oproep niet mee onderteken­de toont weinig respect voor de 75.000 mensen die begin deze maand opstapten tijdens de grootste klimaatbet­oging ooit in ons land.”

 ?? FOTO AFP ?? Een ijsbeer test de dikte van het ijs op de Arctische Oceaan. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er steeds meer ijs verdwijnt op de koudste plekken van onze planeet.
FOTO AFP Een ijsbeer test de dikte van het ijs op de Arctische Oceaan. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er steeds meer ijs verdwijnt op de koudste plekken van onze planeet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium