Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gratis opleiding tot verpleger om tekort weg te werken

Aantal vacatures verpleegku­ndige en verzorgend­e stijgen met 52% in drie jaar tijd

- CHRISTOF WILLOCX

Het aantal vacatures voor verpleegku­ndigen en verzorgend­en is in de provincie Antwerpen met 52% gestegen in drie jaar tijd. Toch kiezen steeds minder jongeren voor een opleiding tot verpleegku­ndige. Intussen zijn er in Vlaanderen wel meer dan drieduizen­d mensen die zich op oudere leeftijd nog omscholen tot verpleger. De opleiding van drie jaar wordt door de overheid betaald.

In november 2015 waren er 2.237 vacatures voor verpleegku­ndige en verzorgend­e in de provincie Antwerpen. In november 2018 waren dat er 3.411. “Er is steeds meer vraag naar verpleegku­ndigen, omdat de bevolking vergrijst. Er is dus meer zorg nodig”, zegt Shaireen Aftab, woordvoerd­er van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbem­iddeling en Beroepsopl­eiding (VDAB). “Bovendien zijn er bij de verpleegku­ndigen ook veel oudere mensen die nu en in de komende jaren met pensioen gaan. Daardoor stijgt de vraag naar nieuwe verpleegku­ndigen nog meer.”

Maar bij Thomas More, de belangrijk­ste aanbieder van opleidinge­n tot verpleegku­ndige in de provincie Antwerpen, is het aantal eerstejaar­sstudenten dat voor verpleegku­nde kiest in een jaar tijd met 17% gedaald.

Ook bij de Karel de Grote Hogeschool zijn er minder studenten verpleegku­nde. Bij de Artesis Plantijn Hogeschool blijft het aantal studenten stabiel.

Gratis opleiding van drie jaar

Daar komt nog bij dat er in de zomer van 2019 bijna geen enkele nieuwe bachelor verpleegku­nde afstudeert. De opleiding voor verpleger is drie jaar geleden verlengd van drie naar vier jaar. De derdejaars die volgens het oude systeem dit schooljaar zouden afstuderen, moeten in het nieuwe systeem dus nog een jaartje op de schoolbank­en blijven zitten.

Dat maakt het tekort aan verplegers alleen maar groter. “Verpleegku­ndige is nu het grootste knelpuntbe­roep in Vlaanderen”, zegt Shaireen Aftab.

Daarom zet de Vlaamse overheid de grote middelen in. Een werkzoeken­de die op latere leeftijd beslist om zich om te scholen, mag drie jaar lang een gratis opleiding tot verpleger volgen. De werkzoeken­de behoudt in die periode zijn werklooshe­idsuitkeri­ng. VDAB betaalt ook het vervoer van en naar het opleidings­centrum terug. Als toemaatje betaalt VDAB ook de kinderopva­ng voor kinderen tot 12 jaar terug.

Bankier wordt verpleegst­er

3.282 werkzoeken­den in Vlaanderen volgen via VDAB een opleiding tot verpleegku­ndige. Liesbet Callewaert (41) uit Berendrech­t is één van hen. “Ik zit nu in het derde jaar. VDAB laat mij de opleiding volgen in het Stedelijk Lyceum Lamorinièr­e, vlak bij het Stuivenber­gziekenhui­s in Antwerpen”, zegt Liesbet.

“Het was mijn kinderdroo­m om verpleger te worden, maar mijn ouders vonden dat die job te moeilijk te combineren was met een gezinsleve­n. Daarom moest ik, net als mijn moeder, in een bank gaan werken. Ik was verantwoor­delijk voor de goedkeurin­g van klantenkre­dieten bij BNP Paribas Fortis. Die job was goed betaald, maar ik deed ze niet graag. Daardoor belandde ik in 2014 in een burn-out.”

Geen tijd meer voor vrienden

Liesbet besloot om niet meer terug te keren naar haar werkgever. “Ik wil mensen rechtstree­ks kunnen helpen en sociale contacten opbouwen. Daarom ben ik bij VDAB de opleiding tot verpleegku­ndige gaan volgen.”

“Ik moest eerst psychosoci­ale en intelligen­tietesten doen. Er werd ook gepeild naar mijn motivatie. De opleiding zelf bestaat voor ongeveer de helft uit theorie en de helft uit praktijk. We werken in onze stages telkens één weekend op de twee. We moeten geregeld ook groepswerk­en en examens doen.”

“De opleiding is zo zwaar dat ik mijn vriendinne­n van vroeger amper nog zie. Mijn klasgenote­n zijn nu eigenlijk mijn vriendinne­n. Ik kan de studie wel combineren met mijn gezin. Het helpt natuurlijk dat onze kinderen al 12, 19 en 21 jaar zijn. Ik ben nu alleszins veel gelukkiger dan wanneer ik voor de bank werkte.”

Wie meer informatie wil over de opleiding tot verpleegku­ndige, kan mailen naar vdab_opleidinge­n@vdab.be.

 ?? ??
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Liesbet Callewaert. “Ik ben nu veel gelukkiger.”
FOTO KOEN FASSEUR Liesbet Callewaert. “Ik ben nu veel gelukkiger.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium