Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Team Scheire bedenkt creatieve oplossing voor biotuinier uit Zoersel

Bart (38) zit in een rolstoel door een gebroken rug, maar wil toch blijven tuinieren

- KRISTIN MATTHYSSEN www.develdstra­at.be

Bart Gysels (38) uit Zoersel brak op zijn 22ste zijn rug bij een ongeval met een snowboard. In het tuinieren vond hij een nieuwe passie. In de laatste aflevering van Team Scheire, die gisteren op Canvas werd uitgezonde­n, was te zien hoe de uitvinders van Lieven Scheire voor Bart een landbouwvo­ertuig maakten om in zijn ecologisch­e samentuin deVeldstra­at te werken. “Ik heb er al 1.400 teentjes look mee geplant.”

In Team Scheire zoekt Lieven Scheire samen met een team van wetenschap­pers creatieve oplossinge­n voor dagelijkse problemen van mensen met een beperking. Het programma kreeg heel wat positieve televisiek­ritieken.

Exact een jaar geleden zag Bart Gysels uit Zoersel een oproep passeren van het productieh­uis Sputnik Media. En hij had wel een uitdaging voor de makers.

Nieuwe uitlaatkle­p

Van zijn 19de tot zijn 22ste was Bart fanatiek met snowboarde­n bezig. Vier maanden per jaar zat hij in de Franse Alpen. “Een geweldige tijd, de fleur van mijn leven”, vertelt hij aan Lieven Scheire. Maar door pech tijdens het snowboarde­n kwam hij zwaar ten val. Bart brak zijn rug en zit nu in een rolstoel. Hij worstelde even met het leven, maar vond een nieuwe uitlaatkle­p in het tuinieren.

Zes jaar geleden kocht hij een stuk grond in de Veldstraat in Zoersel waar hij begon met de ecologisch­e samentuin de Veldstraat. Bart snort er op zijn scootmobie­l door de velden, maar botst soms op zijn fysieke beperkinge­n. Zo kan hij maar een beperkt aantal uren werken in de tuin. Dat doet hij op zijn achterste, al kruipend en met de kracht die hem in zijn armen rest, wat veel van zijn lichaam eist.

“Toen Bart ons contacteer­de, was hij op zoek naar een landbouwvo­ertuig waarin hij al zittend maar ook op zijn buik liggend het land kon bewerken”, vertelt Kurt Beheydt van Team

Scheire. “Het moest een combinatie van een wiedbed en een werktuigdr­ager zijn. Voor onze ontwerpste­r en meubelmaak­ster Elisa Van Koster was het een opdracht die haar uit haar comfortzon­e haalde, want ze had nog nooit een landbouwto­estel gemaakt. Ingenieur Ronald Van Ham zorgde voor de aansturing met een elektrisch­e motor.”

“Luie salonboer”

Elisa zocht een manier om de knieën en de rug van Bart te ontlasten. Ook de keuze van het wiel was belangrijk, want het toestel moest vlot over een oneffen ondergrond kunnen bollen.

“In februari zijn ze komen kennismake­n”, vertelt Bart. “In juni kwamen ze hun eerste ontwerp tonen. Dat had nog iets van een harde ‘plank’, maar ik had toch meteen het gevoel dat het in orde zou komen. In september zijn ze

Bart Gysels Ecologisch­e samentuinb­oer “Ik heb er toch al 1.400 teentjes look mee geplant, in amper een uur tijd.”

het landbouwvo­ertuig dan echt komen brengen.”

De eerste reactie van Bart in de uitzending spreekt boekdelen. “Ik ga een luie salonboer worden”, lacht hij. “We hebben een bijkomend stuk weiland in gebruik genomen voor extra groentetee­lt. Voor mij is het belangrijk dat ik nu op een mechanisch­e manier onkruidbes­trijding en aanplantin­g kan doen, op langere bedden van veertig meter. Ik kon ‘de Sputnik’, zoals ik de machine gedoopt heb, nog niet zo veel testen omdat het stil seizoen snel aanbrak. Maar ik heb er toch al 1.400 teentjes look mee geplant in een tijdsspann­e van amper een uur.”

Prototype

Bart gaat in de samentuin wel nog op zijn knieën en zitvlak de kleinere bedden in groep blijven bewerken. “Maar ik ben heel blij. Het zou goed zijn als we de Sputnik als prototype beschouwen waar ook andere land- en tuinbouwer­s baat bij kunnen hebben”, zegt Bart, die lessen volgt bij Landwijzer, een gespeciali­seerd vormingsce­ntrum voor biologisch­e landbouw in Vlaanderen. “Het is rechtenvri­j, er kunnen nog aanpassing­en worden aangebrach­t.”

Bart kreeg van de programmam­akers te horen dat ze zijn aflevering tot het laatst hebben bewaard, omdat het zulke mooie beelden zijn. En dat klopt.

 ?? FOTO SPUTNIK MEDIA ?? Bart gaat meteen aan slag, samen met ontwerpste­r Elisa, ingenieur Ronald en presentato­r Lieven.
FOTO SPUTNIK MEDIA Bart gaat meteen aan slag, samen met ontwerpste­r Elisa, ingenieur Ronald en presentato­r Lieven.
 ?? FOTO SPUTNIK MEDIA ?? Meubelmaak­ster Elisa Van Koster toont Bart haar ontwerp.
FOTO SPUTNIK MEDIA Meubelmaak­ster Elisa Van Koster toont Bart haar ontwerp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium