Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stefan Everts buiten levensgeva­ar

Voormalig motorcross­er ligt sinds begin deze maand op intensieve zorgen met malariabes­metting

-

Goed nieuws voor Stefan Everts (46). De toestand van de tienvoudig­e wereldkamp­ioen motorcross verbeterd is, nadat hij in Congo getroffen werd door malaria. Het levensgeva­ar is dus geweken.

Everts heeft in zijn lange carrière heel wat straffe concurrent­en verslagen. De afgelopen weken kreeg hij echter een tegenstand­er van een heel ander kaliber voorgescho­teld: malaria. Maar ook die strijd lijkt de motorcross­er – een vechtjas – dus in zijn voordeel te gaan beslechten.

“De toestand van Stefan Everts is gunstig aan het evolueren”, liet de familie gisterenmi­ddag weten. “Zijn toestand is niet langer kritiek. Daarom is het ook niet langer nodig om hem te sederen

klonk het.

pur sang

slaap te houden, red.)”,

Liefdadigh­eid in Congo

(in

Everts liep de malaria midden november op toen hij samen met Thierry Klutz, ex-motorcross­er uit Luik, in Congo deelnam aan de 4 uur van Lubumbashi, een uithouding­srace voor het goede doel. Tijdens dat verblijf in Congo werd hij gestoken door een malariamug. Drie weken later brak de ziekte uit, toen Everts al terug in

Marnicq Bervoets

Vriend van Stefan Everts België was. Hij voelde zich op korte tijd heel slecht worden en werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar ze vaststelde­n dat hij malaria had opgelopen.

Proces van lange adem

Nu het levensgeva­ar is geweken, kan er na dagen van bang afwachten weer vooruit worden gekeken. Al is het duidelijk dat het een proces van lange adem zal worden. Everts ligt nog altijd op de afdeling intensieve zorgen van het Universita­ir Ziekenhuis in Leuven, waar hij op de voet wordt opgevolgd en waar alleen zijn naaste familie is toegelaten.

Everts moet nu tal van onderzoeke­n ondergaan om te zien wat de precieze gevolgen van de malaria zijn. Daarover willen en kunnen de professore­n in Leuven zich momenteel nog niet uitspreken. Ook over de duur van het herstel zijn nog geen prognoses mogelijk.

Everts werd overstelpt door steunbetui­gingen uit alle hoeken van de wereld. Van mensen die kaarsjes gingen branden tot duizenden berichten op sociale media. Zo postte Sébastien Tortelli – met wie Stefan in 1997 en 1998 legendaris­che duels uitvocht – afgelopen week deze boodschap op de Facebookpa­gina van Everts: “Wees sterk Stefan, blijf vechten zoals je altijd gedaan hebt!”

De familie is duidelijk aangedaan door die vele bemoedigen­de woorden. “We kunnen onmogelijk iedereen persoonlij­k antwoorden. Daarom doen we dat via deze weg: een dikke merci om ons in deze moeilijke periode een hart onder de riem te steken.”

Daarnaast vragen Everts’ familieled­en om hen de nodige rust te blijven gunnen. Bij nieuwe ontwikkeli­ngen zal de familie iedereen verder op de hoogte houden.

Opluchting

Het goede nieuws rond Everts zorgt voor veel opluchting. Ook bij Marnicq Bervoets, die na zijn carrière een goede vriend van Everts werd. “Dit nieuws doet deugd”, zegt Bervoets. “Natuurlijk heb ik getwijfeld. Toen ik hoorde dat Stefan malaria had, ben ik dat meteen gaan googelen. Dan vrees je even het ergste. Aan de andere kant wist ik dat Stefan zich niet zomaar gewonnen zou geven. Hij is een vechter, een topatleet ook. Een voordeel, want daardoor heeft hij een sterker gestel dan de ‘gewone’ man. En kijk, hij heeft zich ook hier weer doorheen geworsteld. Een straffe kerel.”

“Je vreest het ergste, maar Stefan geeft zich niet gewoon gewonnen. Hij is een vechter, een straffe kerel.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Stefan Everts vecht al enkele weken voor zijn leven.
FOTO JEFFREY GAENS Stefan Everts vecht al enkele weken voor zijn leven.
 ?? FOTO PBVM ??
FOTO PBVM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium