Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het beestje heeft waarschijn­lijk doodleuk bij een buur gewoond”

Dierenarts en bioloog kritisch na wonderbaar­lijke terugkeer van kat Aura uit Deurne

-

Kat Aura haalde gisteren het nieuws omdat ze vrijdag, na vijf jaar, plots weer thuis arriveerde bij het gezin Da Silva Marta in Deurne. “Katten zijn opportunis­ten”, reageert expert Dominique De Schutter. “Waarschijn­lijk heeft ze vijf jaar ergens anders gewoond, mogelijk zelfs bij de buren.”

Dominique De Schutter

Kattengedr­agstherape­ut

Vijf jaar geleden verdween Aura met de noorderzon uit het appartemen­t van het gezin Da Silva Marta-Willemsen in Deurne. Afgelopen vrijdag vond ze haar weg plots terug. Het gezin beschouwt de wonderbaar­lijke terugkeer als een groot kerstgesch­enk.

Als je de zoektermen ‘kat’ en ‘terugkeer’ op internet intikt, merk je dat minstens elk halfjaar een verhaal opduikt over katten die jaren na hun vermissing plots weer verschijne­n. Vaak herkennen ze hun baasje nog. Soms gaat het om katten - of honden - die tijdens een vakantie ontsnappen en dan te voet honderden kilometers overbrugge­n om maanden of zelfs jaren later herenigd te worden met hun treurend baasje.

“Als ik het verhaal van Aura hoor - haar langharige vacht was mooi verzorgd - denk ik dat ze gewoon op een ander is gaan wonen”, zegt Dominique De Schutter van Chat le Roi in Schilde, gespeciali­seerd kattendier­enarts en kattengedr­agstherape­ute. “De kans dat deze kat al die tijd heeft rondgezwor­ven, is zeer klein. Katten zijn opportunis­ten. Mogelijk heeft ze vijf jaar in het appartemen­t bij een buur gewoond. Dat ze haar baasjes herkent, geloof ik wel. Meestal gebeurt dat op basis van geurherinn­eringen.”

Dominique De Schutter is erg kritisch bij verhalen over katten die over enorme afstanden de weg naar huis terugvinde­n. In tegenstell­ing tot trekvogels of postduiven navigeren katten niet op basis van magnetisch­e aardvelden of de stand van de sterren. “Ze hebben geen ingebouwde gps die hen bijna bovennatuu­rlijke vaardighed­en geeft om de weg terug te vinden. Katten zetten geuren af in hun jachtgebie­d door te sproeien. Zeker bij een gecastreer­de kater reikt dat jachtgebie­d vaak niet verder dan de eigen tuin en die van twee buren verder.

Fanatiek

Bioloog Dirk Draulans is blij met de nuchterhei­d van dierenarts De Schutter. “Kattenlief­hebbers zijn vaak zeer fanatiek, merkte ik zelf al bij een voordracht in Gent. Maar je mag het complexe navigatiev­ermogen van vogels zoals boerenzwal­uwen of ooievaars niet op zoogdieren projectere­n. Vogels kunnen ook veel beter vanuit de lucht de omgeving scannen.”

Maar men wil ons toch ook doen geloven dat wolf August puur op basis van geursporen hónderden kilometers van Duitsland over Nederland tot Belgisch Limburg liep om hier wolvin Naya te vinden? “Wolven volgen corridors zoals snelwegen”, legt Draulans uit. “Het is perfect mogelijk dat August daar zo’n geurspoor van Naya heeft opgepikt.”

Hond volgt baas naar oorlog

In 1914 verliet de Britse soldaat James Brown zijn woonplaats Hammersmit­h om naar het front in Armentière­s te trekken in Frankrijk. Twee weken later ontving hij een telegram van zijn vrouw dat hun dierbare hond Prince - een kruising van een Ierse terriër en een collie vermist was. Enkele weken later dook Prince op in de loopgraven bij zijn baas. Omdat hij onmogelijk het Kanaal overgezwom­men kon zijn, vermoedde men dat Prince ongezien mee ingescheep­t was met een ander regiment. Op basis van geursporen zou hij zijn baas in de loopgraven teruggevon­den hebben.

De Royal Society for Cruelty to Animals onderzocht het verhaal en beoordeeld­e het als waarheid.

Prince stierf in 1921. Hij kreeg als dapperste hond een plek in het Staffordsh­ire Regiment Museum.

Kat komt na 17 jaar thuis

In 2001 nam de kat Lollypop van Eric de Hont uit het Nederlands­e Almere de benen. Afgelopen zomer, zeventien jaar later dus, werd ze door de dierenambu­lance thuisgebra­cht. Lollypop werd zo’n twintig kilometer verderop in Weesp aangetroff­en. Eric vermoedt niet dat ze zeventien jaar in het wild heeft geleefd. “Er heeft blijkbaar al die jaren iemand goed voor haar gezorgd. Alleen is die persoon blijkbaar niet met de poes naar de dierenarts geweest, want dan was via de chip wel duidelijk geworden dat ze in Almere thuishoort.”

Kat reist 3.000 kilometer

De Amerikaans­e kranten stonden in 1951 vol van Tom, een tijgerkat die de Verenigde Staten doorkruist zou hebben om met zijn baasjes herenigd te worden. Charles en Elisabeth Smith verhuisden in 1949 van Sint-Petersburg (Florida) naar San Gabriel (Californië). Ze konden hun kat niet meenemen en regelden dat de koper van hun huis de kat zou adopteren. Twee weken na hun verhuizing kregen ze telefoon van de man dat Tom weg was. Twee jaar later, in 1951, hoorden de Smiths gemiauw op hun oprit. Buiten stond Tom, broodmager, maar blij om zijn familie te zien.

De pers slikte het verhaal als zoete broodjes, maar achteraf gezien kán het niet, want dan had de kat vier mijl per dag moeten reizen, door woestijnen en over bergen. Elisabeth deed de visbokaal-test om te bewijzen dat het echt om Tom ging. Tom haalde zijn neus op voor vis, en deze Tom deed dat ook. Toch lijkt de meest logische verklaring dat het om een kat ging die sterk op

Tom leek.

Papegaai keert Spaans terug

De Brit Darren Chick uit Californië verloor in 2010 zijn papegaai Nigel. De grijze roodstaart sprak Engels met een Brits accent.

Vier jaar na zijn ontsnappin­g werd Nigel binnengebr­acht bij de dierenarts, die hem kon identifice­ren aan de hand van zijn chip. Maar Nigel sprak vreemd genoeg plots Spaans. Toen bleek dat weduwnaar Ruben Hernandez (86) zich vier jaar over de papegaai ontfermd had, schonk Darren hem de vogel terug.

‘‘Katten zetten geuren af in hun jachtgebie­d door te sproeien. Zeker bij een gecastreer­de kater, reikt dat jachtgebie­d vaak niet verder dan de eigen tuin en die van twee buren verder.’’

Kat doorkruist Siberië

Toen de Russische familie Efremov van haar woonplaats Olenyok op vakantie trok naar Yakitsk in Oost-Rusland, nam ze haar kat Kuzya mee. Bij het vertrek was de poes echter nergens meer te vinden.

Na een week zoeken moesten de Efremovs zonder geliefde huiskat terugkeren. Drie maanden later stond Kuzya voor hun deur. Ze was 1.300 kilometer dwars door Siberië gelopen.

Terriër neemt ferry

Vivienne Oxley uit Devon (Engeland) verloor in 2008 haar jack russel Jarvis tijdens een uitstap naar Cornwall. Gebroken ging ze alleen huiswaarts. Tot ze verwittigd werd dat een niet-begeleidde hond de ferry had genomen! Jarvis kwam helemaal zelfstandi­g naar huis.

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Lolypop uit Nederland kwam na zeventien jaar weer thuis. Papegaai Nigel sprak plots Spaans toen hij weer thuiskwam.
FOTO RR FOTO RR Lolypop uit Nederland kwam na zeventien jaar weer thuis. Papegaai Nigel sprak plots Spaans toen hij weer thuiskwam.
 ?? FOTO RR ?? Kuzya doorkruist­e Siberië.
FOTO RR Kuzya doorkruist­e Siberië.
 ?? RR FOTO ?? Vivienne en haar jack russell die de ferry nam.
RR FOTO Vivienne en haar jack russell die de ferry nam.
 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Prince volgde zijn baasje naar de oorlog.
FOTO RR Prince volgde zijn baasje naar de oorlog.
 ?? FOTO RR ?? Tom reisde volgens de verhalen zo’n 3.000 kilometer.
FOTO RR Tom reisde volgens de verhalen zo’n 3.000 kilometer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium