Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs de toiletten kuisen doe ik hier graag”

Vrijwillig­ers De Roma zien jarenlange inspanning beloond met documentai­re waarin ze zelf meespelen

-

De vrijwillig­ers van De Roma konden zichzelf gisteren op het grote doek zien blinken tijdens een voorverton­ing van

De documentai­re, gemaakt door Lies Van der Auwera, bestrijkt het unieke sociale weefsel dat ervoor zorgde dat de voormalige bioscoop in Borgerhout een nieuw leven kreeg als concertzaa­l en kunstencen­trum.

ons.

Zwabber

ons

De Roma is van

De Roma, destijds een bekende cinema die ook concerten van beroemde internatio­nale artiesten organiseer­de, gaf er in 1982 de brui aan en werd een legendaris­che bouwval. Zo bleven heel wat zaken op de Turnhoutse­baan, gaande van vishandel tot elektrozaa­k, zichzelf tijdens de jarenlange leegstand steevast De Roma noemen. In 2002 besloot De Rataplan om het zopas als monument geklasseer­de monument in ere te herstellen. Er waren weinig centjes voorhanden, maar de vzw kon een beroep doen op buurtbewon­ers die er massa’s werk verzetten, van puin ruimen over schrijnwer­kerij tot schilderen. Veel van die vrijwillig­ers spelen tijdens evenemente­n – aan de inkom, al tappend en achter de schermen – nog steeds een cruciale rol.

Ze krijgen nu met

een eerbetoon en zagen zichzelf gisteren voor het eerst op het scherm van hún cinema. Danny (42) bijvoorbee­ld, een van de tappers van dienst. “Ik kom eigenlijk uit Schoten, maar via-via had ik negen jaar geleden vernomen dat hier heel wat nuttig werk kon worden verricht. En zo ben ik blijven plakken.”

Wegin (“zoals uitweg, maar dan omgekeerd”, lacht hij) is dan weer een vluchtelin­g uit Syrië die nu in Berchem vertoeft. De 59-jarige

De Roma is van ingenieur werkt in een bouwbedrij­f en wilde daarnaast graag vrijwillig­erswerk doen. “De Roma sprak me aan, niet alleen omdat ik vroeger vlak om de hoek woonde, in de Prins Leopoldstr­aat, maar vooral omdat hun werking me aanspreekt. Ik scan inkombandj­es, sta achter de toog, werk in de zaal en ben zelfs een schoonmake­r – hier heb ik kennisgema­akt met de zwabber.”

De vrijwillig­ers van De Roma doen op vraag kortom zowat alles. Luc (66) is al zes jaar bezig. “Ik kwam hier als jonge gast. Paul McCartney, Iggy Pop en zelfs Iron Maiden… Ik heb ze hier allemaal gezien en woonde zelf op de Turnhoutse­baan. Nu zit ik in Berchem, maar na mijn brugpensio­en besloot ik meteen om hier te komen werken. De Roma is een geweldig gegeven en ik wilde daar deel van uit maken. De backstage verzorgen, in- en uitladen voor de artiesten, koken of de toiletten kuisen… Ik doe het allemaal graag.”

Lou Reed

De nestor van de vrijwillig­ers is Vic (75), een echte “volksjonge­n van achter het hoekje”. En dat mag u letterlijk nemen, want hij werd geboren in de Engelselei. Hij heeft dan ook een hechte band met De Roma. “Het is De Rex van Borgerhout. Zodra ik ondertitel­s kon lezen, mocht ik met ma of pa elke zaterdag naar de film. Zolang het KT (kinderen toegelaten) was natuurlijk”, grinnikt hij. “De eerste film die ik er heb gezien was een cowboyfilm met een acteur van wie ik dacht dat hij Arol Flain heette.” Errol Flynn dus. “Ook Gene Kelly in

kan ik me nog goed herinneren. Toen was er nog geen televisie, dus de cinema was hét van het.”

Vanaf het einde van de jaren zestig zag Vic ook populaire rock

De Drie Musketiers groepen in De Roma. “Ik herinner me nog The Everly Brothers, Iggy Pop, Emmylou Harris en Ry Cooder, in een Hawaïhemdj­e. Lou Reed heb ik dan weer, terwijl hij een verse spuit heroïne in zijn lijf had, in de inkom van De Roma zien rondwaggel­en terwijl hij geen flauw idee had van waar hij was en wat hij hier kwam doen. Ik dacht eigenlijk dat hij een gewone gedrogeerd­e Nederlands­e junkie met blond haar en een visnetshir­tje was.”

Vrijwillig­er worden of meer te weten komen over het aanbod van De Roma kan via www.deroma.be

 ?? ??
 ?? ?? Danny.
Danny.
 ?? ?? Vic.
Vic.
 ?? ?? Luc.
Luc.
 ?? ?? Wegin.
Wegin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium