Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trams pakken draad weer op

- (jas) JAN STASSIJNS

De Herentalse­baan in Deurne is zo goed als klaar. De straat is vanaf zaterdag opnieuw toegankeli­jk en er rijden opnieuw trams. Wij reden mee tijdens de eerste testrit en polsten bij de gebruikers van de straat wat zij van de heraanleg vinden. “Heel gedaan”, zegt Brigitte Goris (56). “Maar nog steeds levensgeva­arlijk.”

schoon

Het is voor iedereen nog wennen dat de trams van De Lijn opnieuw over de Herentalse­baan rijden. Tijdens de proefritte­n die De Lijn gisteren hield, werd vooral gekeken naar obstakels op het traject, om er zeker van te zijn dat vanaf zaterdag alles vlekkeloos verloopt. Een generale repetitie, zeg maar. De grootste obstakels waren auto’s die stilstonde­n op de tramsporen of andere voertuigen die de tram hinderden.

Het was dan ook al negen maanden geleden dat er nog eens trams reden tussen café ’t Mestputtek­e en Silsburg in Deurne.

Op de nieuwe infrastruc­tuur, de haltes, tramsporen en bovenleidi­ngen was vrijwel niets aan te merken. “We hebben een paar centimeter van het perron Muggenberg moeten slijpen, omdat het wel erg nipt was”, legt werfleider Kurt Termonia uit. “En we moesten ook een paar takken van bomen snoeien. Verder liep alles erg vlot.”

De trams rijden vanaf zaterdag weer over de Herentalse­baan. De aannemer heeft er alles aan gedaan om de planning te halen. Zowel bij bewoners als handelaars is er niets dan lof.

Fiets- en autoverkee­r wordt ook opnieuw mogelijk tussen het Monicaziek­enhuis en café ’t Mestputtek­e op het kruispunt met de Boterlaarb­aan. De straat is zone 30 geworden en parkeren kan voortaan enkel nog aan de pare kant. De straat is heraangele­gd volgens het principe van ‘shared space’,

waarbij de rijweg en het voetpad op hetzelfde niveau zijn aangelegd. “Gevaarlijk voor fietsers”

Bewoners en passanten vinden de heraanleg een enorme verbeterin­g. Toch zijn er bekommerni­ssen over de fietsveili­gheid. “Het is prachtig”, zegt Rita Van Broeck (78) die al sinds 1959 op de Herentalse­baan woont. “Maar er is te weinig plaats voor de fietser. Omdat er geen drempel is tussen de weg en het fietspad, draaien auto’s voortduren­d op het voetpad. Dat je nog maar aan een kant mag parkeren, wordt niet nageleefd.”

Buurtbewoo­nster Brigitte Goris (56) die bijna elke dag door de Herentalse­baan fietst, vertelt eenzelfde verhaal. “Het is mooi afgewerkt. En het is fantastisc­h dat de kasseien weg zijn. viel hier bijna uit elkaar. Maar het blijft levensgeva­arlijk. Er is geen fietspad en tussen de tramsporen is het erg smal.”

Straat mijden

Mijne vlo

“Ik hou mijn hart vast”, zegt bewoonster en fietsster Ann Bachot

Trams 8 en 24 hernemen zaterdag hun vertrouwde traject over de heraangele­gde Herentalse­baan. Tram 8 vertrekt aan de P&R in Wommelgem en rijdt via de Herentalse­baan naar het knooppunt Zuid. Tram 24 vertrekt op Silsburg en rijdt via de Stenenbrug richting de Melkmarkt. Buslijnen 420 en 421 hervatten hun normale route via de Luitenant Lippenslaa­n. De tijdelijke vervangbus­sen van lijn 42 rijden nog tot en met vrijdag. Tram 9 keert tijdelijk terug naar Silsburg en rijdt via Berchem Station naar de P&R op Linkeroeve­r. Van zodra de werkzaamhe­den in de Guldenvlie­sstraat in Berchem zijn afgelopen, in maart, rijdt tram 4 weer van Silsburg naar Hoboken. Tram 9 vertrekt vanaf dan aan de Eksterlaar en niet meer op Silsburg. (42). “Het is zone 30 en iedereen moet hier in principe achter de fietser blijven, maar uit ervaring weet je dat zoiets niet gebeurt. Ik meed de straat voordien en misschien moet ik dat nu ook maar doen.”

Districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) erkent dat het ter hoogte van de tramhaltes erg smal is. “Maar door het principe shared space kunnen fietsers uitwijken op het voetpad. Wij zijn de eerste gemeente in ons land die dit principe toepast. Het stuk Herentalse­baan, tussen het ziekenhuis en Silsburg wordt in 20192020 aangepakt. Daar zal het geen shared space zijn, maar de kasseien verdwijnen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De tram rijdt opnieuw over de Herentalse­baan. Vanaf zaterdag kan iedereen weer opstappen.
FOTO DIRK KERSTENS De tram rijdt opnieuw over de Herentalse­baan. Vanaf zaterdag kan iedereen weer opstappen.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Rita Van Broeck.
FOTO DIRK KERSTENS Rita Van Broeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium